onsdag 14 juni 2017

Vad ska mamma säga?

Mamma, tror på Nanne och har bott granne med Patrik Ingelsten.

Igår blev det klart att Nanne Bergstrand vänder tillbaka till Kalmar FF för andra gången i sin tränarkarriär. Hiss eller diss? Åsikterna går isär en del visar det sig om man läser inlägg och artiklar i och kring ämnet. Frågan kvarstår... Vad skulle mamma ha sagt?

I och med att Nanne (eller Nanna, som mamma säger) tar över tränaransvaret i Kalmar FF så är det 61-åringens tredje sejour i föreningen. 1998 inledde Markarydsonen med att ta upp KFF i allsvenskan för att sedan lämna smålandsklubben för Helsingborgs IF. Nanne var dock tillbaka i Kalmar 2003 och ledde laget till dess tredje cup-guld 2007 för att sedan triumfera med det efterlängtade SM-guldet 2008. De efterföljande säsongerna blev också relativt lyckosamma för Nanne och KFF. Men 2012 började luften pysa ur både laget och Nanne som slutade på en tionde plats. Visserligen lyckades Kalmar lyfta sig på nytt 2013 men motivationen hos ikonen Nanne Bergstrand började att tryta. Orken att förnya och förbättra tycktes inte finnas kvar. Flytten till Hammarby och nya utmaningar var därför helt logisk för mästartränaren.

Nya hopp och nya tider Nu är Kalmar FFs genom tidernas mest framgångsrike tränare tillbaka igen efter att Peter Swärdh fått lämna. Det efter en rätt ljummen och rätt meningslös tid i KFF, undantaget hösten 2016. Trots ett på papperet ganska vasst lag, med ambitioner om en placering på den övre tabellhalvan, så lyckades Swärdh aldrig vässa klingan och gnället i omklädningsrummet gjorde sig allt mer påmint. När sedan olyckskorparna kraxat klart så fick sparven lämna sitt bo för att återigen ge plats åt guldfågeln. Rätt eller fel? Frågan kvarstår: Vad skulle mamma ha sagt? Antagligen något i stil med...
- Va, är Nanna tillbaka igen! Ajamen det låter väl bra. Då ska det väl bli ordning på torpet igen.
Ett tänk som säkert de flesta tänker. För nu ska det bli drag under galoscherna igen, nu ska nya tider bli som förr, nu ska fåror plöjas och vägar framåt skapas som aldrig tidigare... Eller?

Jo, jag tror att Nanne kommer att lyckas få fart på den traktor som just nu plöjer fram på GFA och som kallas trupp. Jag tror att Nannes blotta närvaro höjer spelare som bröderna Elm, Melker Hallberg till den nivån vi är vara att se dem. Inte för att de gjort bort sig men nu är det dags att snäppa upp ytterligare.
Rasmus Elm uttryckte till mig under fotbollsgalan 2012 sin respekt för Nanne Bergstrand och hans tankar samt vikten av att lyssna noga på sin magister i alla lägen.
- Nanne är viktig för Kalmar FF, sa han då och har nog inte ändrat åsikt i den frågan.

Vad talar för att Nanne Bergstrand ska lyckas?
 - Hjärtat. När jag hörde honom säga att mitt hjärta alltid bankat för Kalmar FF och att han är röd ända in i själen så säger det en hel del om hur hans engagemang kommer att bli.
 - Revanschlustan. Efter de magra åren i Hammarby vill han visa vad kan och tror på. Det var en rätt urlakad och trött Nanne som lämnade Kalmar 2013. Nu tror jag att lågan där inne har tänts på nytt.
- Elm. Nu får han jobba ihop med bröderna Elm igen och i synnerhet med Rasmus. Där kan magi uppstå.
- Namnet. Nanne Bergstrand väcker respekt och kan säkert locka spelare som annars skulle välja en annan klubb att nu istället skriva på för Kalmar FF.
- Kunskapen. Karln vet hur man ska spela boll och få gruppen att anamma det.

Vad talar emot?
- Att en återvändare (vare sig det är tränare eller spelare) har svårt att lyckas leva upp till kraven.
- Att ekonomin inte finns i föreningen och därför inte heller möjligheterna att lyckas vända den sjunkande skutan.
- Att Nanne Bergstrand har bränt sitt bästa krut som tränare.
- Att truppen är för skadebenägen och tunn.
 
Till sist återstår bara att spekulera i om och hur Nanne vill stuva om i ledarstaben. Är det dags att på nytt plocka in #8 som assisterande tränare? Paret Bergstrand/Rydström har presterat underverk tidigare och deras hatkärlek gentemot varandra har fungerat alldeles utmärkt tidigare. Ska någon kunna tämja #8 i en roll bakom en huvudtränare så är det nog Nanne. Ett samarbete mellan Nanne Bergstrand och Henrik Rydström är lika spännande som när ett barn törstar efter det störta paketet under granen. Det lockar men kan bli helt fel.

Sedan finns det ju fler saker att diskutera i ämnet Kalmar FF, som fystränarens egentliga kunskaper, målskyttet, publiktillströmningen, gräset, nyförvärven, ekonomin, kommunägandet av GFA m m.
Men det tar vi en annan gång :)

Hur det slutar i höst?
Det får ni fråga mamma om...

/Redaktören

Inga kommentarer: