fredag 27 juni 2008

De kunde ju inte vinna

Spanien är vidare i EM. Spanien är i final i EM. Spanien kan vinna något riktigt stort i Wien kl 20.45 på söndag. Laget med superstjärnorna har bevisat för hela fotbollsvärlden att man visst kan ta sig hela vägen och få höja bucklan senare samma kväll.

Själv insåg jag det redan på plats i Spanien en vecka innan EM startade i träningsmatchen mot Peru. Ett starkt försvar, ett motoriskt och tekniskt mittfält och ett sprudlande anfallsspel är nu inte den enda anledningen till Spaniens framgångar i EM. Snarare stavas framgångarna E-N-I-G-H-E-T!

Inför i stort sett varje stort mästerskap Spanien deltagit i har man tippast som en av huvudfavoriterna. Så även i år. Men att ta sig hela vägen fram till en final har visat sig svårt för storlaget med alla stjärnorna.

Sex gånger har man blivit utslgan redan i gruppspelet i EM eller VM.
Två gånger har man blivit utslagna i en åttondelsfinal i EM eller VM.
Sju gånger har man nåt kvartsfinal men inte längre i EM eller VM.
Två gånger har man nått en stor final. 1984 och 1964.
En...en enda gång har denna stolta fotbollsnation stått högst upp på pallen. 1964.

Nu suktar en hel nation efter ännu ett EM-guld. Men skillnaden nu mot samtliga mästerskap sedan 1964 stavas alltså E-N-I-G-H-E-T. För på något märkligt sätt har den grånande, hårdnackade, 70-årige, Luis Aragonés, lyckats ena spelarna mot ett samstämt, gemensamt mål. Borta är rivaliteten mellan Real Madrid- och Barcelonaspelarna och borta är intrigerna mellan superstjärnorna som tidigare stört truppen märkbart.

Borta var också Rysslands flygande och sprakande anfallsspel i går. Av Arsjavins mästerliga spel (som säkert kommer att ge honom ett proffskontrakt i en europeisk storklubb) syntes intet. Spaniens mittfältare, Marcos Senna, plockade effektivt bort den snabbe och tekniske ryssen ur matchen. Frågan är väl om Arsjavin någonsin rörde bollen?

Fram klev nu Spaniens "supersub" Cesc Fàbregas efter att skyttekungen själv, David Villa, skadat sig redan i första halvlek.


Fàbregas tackar högre makter efter segern

"Nu blir det tufft för en ensam FernandoTorres att skapa något på egen hand", ropade radiosportens expert, Ralf Edström ut i radion i samma stund som Villa klev av. En 4-5-1 -uppställning skulle ta död på Spaniens anfallsspel spekulerades det om i både radio och TV.

Nu blev det tvärtom. Fram klev Fàbregas och serverade den ena bollen efter den andra till sina medspelare i straffområdet. Bäst serverade han i den 73:e matchminuten men en fantastisk lobbtouch in till Guiza som bara inte kunde missa det upplagda läget och 2-0 till Spanien och godnatt Ryssland. Sorgligt för många. Glädje för undertecknad och några till.

Kvällen och natten blev spansk efter 3-0. Nu väntar några dagars vila innan superfinalen mot två av världens största fotbollsnationen... Tyskland och Spanien. Nu väntar tysk effektivitet mot spansk finess. Finalen är omöjlig att tippa. Men eftersom jag glatt ropat ut redan en vecka innan EM att Spanien ska bli mästare så får jag väl stå fast vid mitt tips. Spanien blir europamästare!

/Redaktören

Ps. Med facit i hand så är det väl bara att konstatera att det blev Sverige som hamnade i "dödens grupp". Eller hur?

Inga kommentarer: