tisdag 16 juni 2009

Det var (sannerligen) väldans #28


Femettan fullbordades av Gustav Svensson.

Tisdagkvällar är normalt speedwaykvällar. Men den här kvällen går tankarna mer till den femetta som det svenska U-21 landslaget slog till med mot det på förhand så upphaussade Vitryssland.

Det var som ett vackert fyrverkeri som Rasmus Elm startade när han visade vägen med sin kvittering i den 34:e matchminuten. Sedan rann det liksom bara på. Det vitryska försvaret påminde mer om en bytta smör som stått ute i sommarsolen för länge än något som skulle hålla ihop. Lätt(a) att ta sig igenom för de svenska mittfältarna. Framför allt Pontus Wernbloom, Gustav Svensson och Rasmus Elm var de knivar som hela tiden skar genom den vitrysska mjuka massan för att sedan bre´på med smörpass fram till en för dagen glödhet Macka(n). Marcus Bergs Avslutningar, på Sveriges fräckaste fotbollsarena, var sedan en njutning att se. Nej inte en... utan tre njutningar.

Hatten av för den 22-årige anfallaren och hans magiska hattrick. Ju fler baljor han satte desto snyggare var de. Dribblingsnumret fram till 2-1 var en delikatess. Fast 3-1:an och chippen från Toivonen fram till Berg som sedan nöp till direkt var ju fantastisk. Elms magiska djupledsboll som hittade Berg var ju å andra sidan inte fy skam den heller. Då har jag inte ens nämt Gustav Svenssons raket som fullbordade femettan. Ja herregud sicken fest framtidslandslaget bjöd på. Faktum var att Rasmus Elms mål nog var det minst glamourösa. Fast och andra sidan så var det det målet som vände matchen och fick fart på Sveriges målskytte.

Jag har svårt att inte ge överbetyg till någon av spelarna på planen denna afton. Möjligtvis att Ola Toivonens alla missade målchanser sänker hans insatts en aning. Han har också en beägenhet att spela för svårt ibland. Men han var ändå inte dålig. Även om min 10-åriga dotter ville byta ut honom hela tiden.

Vackraste anfallet? Får nog bli det som inte resulterade i något mål. Wernbloom vinner boll på mitten. Rusar upp och breddar ut till Lustig som kommer springande i en farlig fart på högersidan. Lustig rusar sedan ner med bollen till kortlinjen, spelar snett innåt bakåt där Berg dyker upp men placerar bollen utanför.

Ja det var en fotbollsfest som slutade i lycka för de som tagit sig till arenan. Alla fyra stopptidsminuterna stod publiken upp och klappade taktfast för att hylla sitt nya favoritlandslag. Inga burop som i Göteborg mot Malta. Bara lycka, eufori och glädje över en lyckad start på ett mästerskap som kan bli riktigt riktigt kul för svensk del.
-----------------------------------------------------------------

Tack Italien och Serbien för att ni spelade 0-0. Passar Sverige utmärkt. Och precis som Spanien så imponerade inte Italien ett dugg... så här långt i alla fall. På midsommarafton vet vi om detta var ett tillfälligt ryck från Sverige eller om detta landslag verkligen är så här bra. Matchbilden mot Italien lär bli en annan.
-----------------------------------------------------------------

Fick igår en lista på de representanter och upphandlare från 62 olika europeiska klubbar som är och bevakar U-21 EM. Hur många tror att Rasmus Elm spelar i Kalmar FF i höst?
-----------------------------------------------------------------

Vad värre är. I morgon fyller Redaktöern 45. Presenten fick jag i och för sig redan idag. Herregud! Det blev ju 5-1 till Sverige!!!
Sov gott!

/(natt) Redaktören

Inga kommentarer: