måndag 9 augusti 2010

Äntligen!


Vad är det du säger Nanne?

Det satt hårt inne, men 2-1 segern över Trelleborg var livsnödvändig för Kalmar FF. Faktum var att jag redan hade skrivit en "såga längst fotknölarnatext" innan Santos och Mendes gjorde jobbet och satte kvitteringen och segermålet. Nanne Bergstarna däremot skötte inte jobbet särdeles bra efter matchen.

Det intressanta med matchen var statistiken. 21-5 i skott för KFF... 21-5!!! Fattar ni hur överlägset det var, men samtidigt så överlägset uselt i effektivitet. Dessutom hade Kalmar 10 skott på mål mot Trelleborgs 3. Med så många avslut bara måste Kalmar FF döda en sådan här match innan den 92:a matchminuten när Mendes tåade in segermålet.



Det kändes märkligt att se Mendes och Santos bränna läge efter läge i matchen. Hur Santos chans, en meter från mål, gick utanför är än idag en stor gåta. Mendes brände ju en hel del också och Dauda... var var han???

Nu gick det tack och lov vägen ändå. Men när man såg Linberg på efterkälken vid Drugges 1-0 mål för Trelleborg så undrar man ju alldeles jättemycket varför Nanne inte spelade med Tobbe C från start. Tobbe kan ju inte vara så där värst skadad när han ändå kom in i slutet av matchen och täppte till där bak.

Men segern var viktig, segern var skön och de flesta Kalmar FF-spelare sov säkert sin skönhetssömn alldeles utmärkt natten mot måndagen. Antagligen med ett väldigt stort leende på läpparna. Utom de unga spelarna kanske. För Nannes uttalande efter matchen var mycket mycket märkligt:
- De unga spelarna i den här truppen förstår inte helheten. Fotboll är både konst och vetenskap. Vi har konsten, men ingen vetenskap. Det gör att jag har dålig framtidstro, sa Nanne.
Vad sjutton menade han med det? Som jag (och många med mig) ser det hela så bär ju många av de unga spelarna det här laget just nu. Trots bristande rutin så sågar de sig igenom motståndarnas murar och ibland raserar dem. I defensiven imponerar unge Mattias Johansson, på mitten glänser Erik Israelsson och i viss mån Johan Bertilsson (trots orefarenhet från allsvenskan) och det finns så mycket potential och glädje i dessa ungdomar. Varför döda den glädjen och spontaniteten som de har? Jag fattar inte Nanne. Det är ju oftast de gamla som inte presterar max tycker jag. Undantagen Tobbe C och kapten Rydström.

Upp med humöret och låt morgondagens stjärnor få chansen i samspel med den rutin som Tobbe C, Wastå, Lantz, Rydström och de andra bidrar med. Och låt oss nu se Nanne våga spela in Paulus Arajuuri i laget på allvar. Killen behöver speltid, inte bara nöta bänk. Potentialen finns ju där. Annars skulle väl inte föreningen ha köpt honom.

/Redaktören

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nanne menar att han är sugen på nya utmaningar! Nytt lag istället för Kalmar. Trist då han är allsvenskans bästa tränare, men en tränare som inte vill till 100 % är inte rätt tränare för Kalmar, även om han har gudastatus. Tony G? Why not?

Owe sa...

Hej Redaktören.

Jag måste erkänna att jag inte förstod vad Nanne tänkte på när han sa att de unga spelarna har konsten men inte vetenskapen, att de inte förstår helheten.

Och det kanske beror på brister i skolan ?

Jag tror att vi var många som upplevde det som Nanne sa som ett stort frågetecken.

Jag tror att det vore önskvärt att Nanne förtydligade vad som han avsåg med det han sa i varje fall inom gruppen, därför att det är önskvärt att han som tränare känner framtidstro och att han kan förmedla och stödja dem som han tränar.

Jag tycker verkligen att det finns unga talanger i Etrit Berisha, Zlatan Azinovic, Mattias Johansson, Erik Israelsson, Abiola Dauda, Johan Bertilsson, Markus Thorbjörnsson, Ludvig Öhman m.fl.

Att skapa 21 chanser är helt OK under en match beslutsamheten och giftigheten skall och bör självklart resultera i ett flertal mål.

Daniel Mendes 1:a skruvade skott straxt till höger om stolpen i de första minuterna var värt ett bättre öde.

OBS Daniel Mendes bör få känna beröm därför att han där gjorde ett mycket fint försök som var mycket nära att resultera i mål även Daniel Mendes fina skott i andra halvlek innan sista hörnan var jättebra avslut där Rikard Noring gjorde en jätteräddning.

Abiola Dauda hade kanske en annan roll än vad han brukar ha Abiola gjorde en mycket fin framspelning samt att han gjorde ett offside mål innan han blev utbytt.

Richardo Santos hade en jättechans där han kanske räddade ett offensivt mål för Kalmar FF men ingen gör detta med mening det gäller att oförtruren fortsätta att skapa målchanser tills domaren blåser av matchen.

Johan Bertilsson hade en jättechans men blev störd i sisra sekunden.

Douglas V rörde sig bra.

Erik Israelsson och Mattias Johansson gjorde ett jäätejobb.

Kalmar FF kämpade storartat men hade svårt med effektiviteten med avsluten.

Trelleborgs målvakt och deras försvar kämpade storartat för att hindra Kalmar FF att göra mål.

Som avslutare i Kalmar FF gäller det att bygga upp bra målbilder med olika avsluts i målsituationer.

Att försöka tänka på att försöka ta avslut på ett tillslag om det är möjligt, eller att försöka placera bollen utom räckhåll inom målramen, iblad gå på kraft, ibland ta avslut utanför boxen, vara mycket giftigare vid bl.a. hörnir och frisparkar.

Visa att vi tror på att vi kan göra mål i olika situationer och våga vinna genom att riskera att misslyckas d.v.s. det är OK att våga skjuta och riskera att få kritik för att jag inte gjorde mål.

OBS i denna matchen gjorde vi mål på 2 st mycket bra varierade hörnor där vi visade stor vilja och beslutsamhet.

Vid hörnor, frisparkar är det önskvärt att vi varierar hur dessa utförs.

Det är enbart konstruktiv kritik som utvecklar gruppen därför bör vi undvika negativ kritik som gör motsatsen d.v.s. bryter ner gruppen Kalmar FF och det bör inte vara en del av vår målsättning att förbättra Kalmar FF's offensiva spel och skapande av målschanser och i slutänden göra mer mål.

Det är inte alltid säkert att vi som publik känner till vilka olika roller olika spelare får av tränaren Nanne.

Nanne är bra men ibland förstår jag inte sllt som han säger och det finns enbart ett sätt att ta reda på vad Nanne avser.

Eftersom att jag tror att Nanne har en målsättning att utveckla gruppen Kalmar FF så är nog bästa sättet att fråga Nanne vad han egentligen tänkte på när han så de orden igårkväll.

I en grupp borde det vara utvecklande att inte alltid vara ja sägare i varje fall bör man kunna ställa kontrollfrågor som t.ex. kan du utveckla vad du = Nanne försöker beskriva så att jag och gruppen förstår vad du avser även så att Kalmar FF's junior och ungdomstränare förstår och därefter kan försöka att förändra genom en beteendeförändring för att påverka framtiden i en positiv riktning och därmed förhoppningvis öka effektiviteten avseende att göra mål.

Anonym sa...

Såg inte Nanne på gårdagens träning med boll på B-plan. Han var kanske med på rehabträningen med matchtruppen? Eller har han redan hoppat av? Framsidan i Barran del 2 upptas av krönikör Ström som tror Nanne vill ha större utmaningar. Patrik Ekwall undrar vad Kalmar har för alternativ och Simon Bank tolkar hans uttalande som Nanne vill från Kalmar. Nu har Nanne satt igång något som gör att antingen får han förklara vad han menade eller kliva av. Övertygad om att styrelsen diskuterar ersättare och att Nanne inför Svante redan fått frågan vad han vill framöver. Tränare för Kalmar ska vara ett jobb du känner driv för. Inte ett jobb du har i väntan på något annat.

Stefan sa...

...så oerhört destruktivt att uttala sig så. Mentor'n sågar sina elever längs fotknölarna, är det inte att skjuta sig i foten det så säg...

Möjligt att Nanne är klar för en konkurrent och att det skall sås split i truppen...han är ju oftast väldigt genomtänkt så, vad fan menar han???