tisdag 9 december 2008

Alexander Axén Gais nye tränare



Alexander Axén, 38, och senast assisterande tränare i Örebro SK, är Gais nye tränare. Det blev idag helt klart när Axén presenterades på en presskonferans på Gaisgården. Ännu ett oväntat och relativt okänt tränarnamn för de flesta med andra ord.
- Visst är jag är ett otippat kort för många. Men redan förra säsongen var det nära att det varit jag som tränat Gais istället för Pehrsson, berättar Axén.

Alexander Axén har gjort kometkarriär som tränare sedan han lämnade division 2-laget Rynningen 2007 för att slå sig ihop med Benny Lennartsson och träna norska Start. Tränarduon misslyckades med sitt uppdrag att hålla kvar Start i elitserien och istället skrev Axén på för allsvenska Örebro SK som assisterande tränare till Sixten Boström.
I och med Örebro fina sjundeplats i årets allsvenska och tidigare kontakter kändes det naturligt för Gais att kontakta 38-åringen. En tvåbarnfar som nu alltså lämnar Örebro för att ta över som huvudtränare i Gais efter Magnus Pehrssons oväntade avhopp till dansk Ålborg.

Axén säger sig förespråka ett 4-3-3 spel vilket alltså inte rimmar med Gais taktiska uppställningar de senaste åren.
- För mig är fotboll det absolut viktigaste och bästa som finns i livet, säger Axén när redaktören träffade honom tidigare idag.
Han poängterade flera gånger om vikten att ha ett bra offensivt spel och håller med kritiken om att Gais alldeles för ofta den gångna säsongen tappat viktiga poäng tack vare brister i offensiven. Men inte bara Gais.
- Titta på ett lag som Elfsborg som stora delar av matchen äger boll och initiativ i matcherna utan att göra speciellt många mål. Där tappade de guldet, förklarar Axén.

Gais har alltså på nytt valt bort redan etablerade tränare och istället gått sin egen väg i sitt sökande efter en ny huvudansvarig för fotbollslaget. Tidigare skrällar på tränarsidan i Gais har ju varit Roland Nilsson, som inte många trodde på då, och senast då Magnus Pehrsson. Även det ett relativt okänt namn för den stora fotbollsskaran. Men både Nilsson och Pehrsson har gjort succé i grön/svart, men också lämnat klubben under rätt stormiga förhållanden.
Nu väntar alltså en ny oprövad och otippad huvudtränare på den här nivån för Gais. Men det är inget som skrämmer Axén.
- Många kanske inte trodde att det skulle bli jag som blev ny tränare för Gais. Men jag var som sagt med i diskussionerna redan förra året, medger han.

Rolle Nilsson gjorde i och för sig många år i klubben och sökte nya utmaningar. Så det var kanske mer väntat både från fans och klubbledning. Men det senaste avhopet, Magnus Pehrsson, kom som en blixt från himmel och skapade ett stort sår i föreningens själ och arbete.

Nu återstår att se vad Gais tredje doldis kan göra. Å fram för allt... kan klubben behålla honom även om han skulle skapa stora positiva rubriker under allsvenskan 2009?


/Redaktören

Inga kommentarer: