torsdag 11 december 2008

Sagan om Kalmars nya arena



Länsrätten sa ja till att Kalmar kommun får gå i borgen för ett lån 100 miljoner kronor. Halleluja! Nu kan bygget av en ny fotbollsarena i mästarstaden ta sin början. Tjoflöjt!
Snart kan Kalmar FF spela sina Champions leaugematcher på sin nya fina arena. Ja, det var väl ett festligt domslut!

- Men stopp ett tag, sa pessimisten. Läste samtidigt att även den andre brodern (Rasmus) Elm nu lockas av grekiska gudar på sydligare breddgrader. Närmare bestämt storlaget Olympiakos penningstinna styrelse.
- Jaha, då kanske han kommer att spela mot KFF i CL-kvalet i sommar om lotterigudarna tycker så, fnittrade en annan bakåtsträvare.

- Ja, broder nummer tre, David Elm, drar troligen utomlands och delar antagligen flyg med Patrik Ingelsten till i första hand mellanlandningen i Köpenhamn. Där står redan Emin Nouri och Dauda med sina biljetter ut till den europeiska fotbollsmarknadens förfogande, skrockade han som skickade in åtalet mot arenabygget.

Kvar står bara Nanne Bergstrand tillsammans med en hel hop outbildade brassar som behöver si så där 3 år på sig att lära sig svensk fotboll. Ja, åsså en halt Lasse Johansson vars rop mest bara skallar i kommunstyrelsens rum och på valtal. Kapten Rydström bloggar och skriver krönikor i blindo och glömmer att det är träning när han käkar lunch med Ekwall och gänget i Stockholm. Ja, nu var det verkligen fest i belackarnas boning.

- Å snart väntar match mot Lindome GIF i division 1 södra. 354 på läktarna och ett ekonomiskr ras som bara kan mäta sig med dagens bilindustrikaos, tillsköt en annan. Hur mäktig är arenan då? "Grå är Gråbergs gråa sång låååång", skrev ju Fröding en gång.

Låter det pessimistiskt? Inte värre än de belackare som ständigt vill utplåna den framåtanda som Kalmar som stad behöver. Ok, jag har levt i Göteborg och dess nya arenabygge i över ett år nu och har svårt att se det där enorma lyftet för fotbollen bara för att allt är så fiiiint. Ge Gamla Ullevi ett drygt halvt år på nacken, IFK ett mittenlag, Gais och ÖIS i botten och tjo vad det var livat och... Inte sjutton strömmar publiken till Gamla Ullevi då. 6500 på läktarna... kanske.

MEN... kanske är det då som de inte allt för bortskämda Kalmariterna behöver ett litet ljus i sin vardag. Kanske är det då som en ny arena är precis detta lilla ljus som kan ge denna framgångstörstande, Mobergstyngda, utanförskapsbetungande bygd lite hopp.
Kan icke då denna gåva från från länsrätten få alla skeptikers ögon att vekna en aning om de fått se den glädje som Ronny Nilssons projekt nu kommer att ge den fotbollstörstiga publiken i och kring Kalmar.
Hade ni skeptiker kunnat framhärda i er ilska om ni fått kasta en blick in den arbetslöse Harald Ljungströms fotbollsliv, där barnen glada jublar på läktarna med sina nyss inköpta flaggor under en hemmamatch på den nya arenan? Och hur skulle ni skeptiker till arenabygget ha kunnat harmas i ert innersta om ni fått vara med när den ensamma änkan Lisbeth Blomkvist öppnade sitt paket och med tårade ögon beaktade ett årskort på ena långsidan?

Dessa frågor förblir obesvarade; vi kan vara hålla för sannolikt att om de muntra tonerna från från oss fotbollsnördiga, arenatörstande fotbollsfanatiker nått fram till alla bakåtsträvande skeptikers öron så hade kanske ni som överklagar byggbeslut och motsträvar er framtidstro inte somnat i vredesmod om nätterna längre.

Är då icke detta den lilla julklapp som Kalmar behöver nu när kineserna dragit med allt sitt manskap och bilindustrin rasar? Kan då inte detta få vara den lösning på en del av arbetslösheten i staden?
Kanske blir det ändå så om sagan om Kalmars nya arena bygge får leva vidare även efter jul.


/Redaktören

Inga kommentarer: