tisdag 19 oktober 2010

Mendes sköt och överraskade alla


En nöjd Nanne efter en klockrent genomförd taktik av Kalmar FF.

En klockren laginsats och en klockren taktik från Nanne gav Kalmar FF tre mycket oväntade poäng mot serieledarna Malmö FF i deras egna arena. Daniel Mendes sköt från distans i den 86:e matchminuten och gjorde matchens enda mål när KFF vann med 1-0. Hur vackert som helst!

Ska jag vara riktigt ärlig så trodde jag aldrig att Kalmar skulle kunna vinna mot årets upplaga Malmö FF på deras hemmaplan. Därtill är MFF allt för bra, normalt sett. Men vad är normalt i fotboll egentligen? Taktiken från KFF och Nanne var glasklar. Ligg på igelkottförsvar och stick framåt när möjligheter ges. Kapten Rydström slet som hungrig varg strax framför den egna backlinjen och släppte ingen över bron. Ok, MFF skapade förvisso en del farligheter. Men då var kung Berisha där och nöp åt sig bollarna eller kastade sig uppoffrande och stötte dem utanför målramen.



Bollinehavet var MFFs helt enligt planerna. Skotten var MFFs, dock allt som oftast utanför. Men i skott på mål hade Malmö faktiskt bara ett enda mer än Kalmar. Och bollar i mål... ja, det känner ni ju redan till hur det slutade. I det spel som blev på Sveriges vackraste arena så trivdes Kalmar FF bäst. KFF fick hemmalaget precis dit de ville. Nanne njöt och såg hur varje röd spelare enkelt kunde markera och manövrera ut sin motståndare djupt ner på KFFs planhalva. Ett lågt försvar från Kalmar och en djupledsboll gav Dauda bollen på anfallande planhalva. Nigerianen snurrade runt ett varv för att sedan servera Mendes som klippte till. Bollen i en perfekt bana över Dahlin i Skånemålet och segern till Småland. Ett otroligt vackert mål som mycket väl kan bli en av kandidaterna till årets mål 2010. Hurra! Ett stort plus också till Kalmars fyrbacklinje där ingen föll ur ramen och där de fyra där bak nu i eflte timmen fungerar så fint tillsammans.

Kalmar tog fajten, Kalmar siktade lågt men sköt högt och fick med sig segern mot ett allt mer frustrerande och illasint stångande Malmö. Malmö förlorade fajten både i matchen och sannolikt även i guldstriden mot Helsingborg. Med ynka 3 omgångar kvar att spela känns det som HIF har guldvittring. Sålunda guldet till Helsingborg 2010.

För Kalmar FFs del finns fortfarande chansen till den där fjärdeplatsen och garanterat spel ute i Europa även under det välsignade året 2011. Även om chansen är liten så finns den. Om inte annat så räcker det ju med en seger i cupen för att drömmen om Europa ska bli sann även nästa säsong.

Men idag glädjs jag över segern mot Malmö FF. Inte minst på hur den kom till och hur en lyckad taktik och ett uppoffrande spel kan ge ett så fint resultat.

/Redaktören

3 kommentarer:

Europa 2011 sa...

En fjärdeplats i allsvenskan ger ingen garanterad plats i Europa. Om cupvinnaren kommer tvåa eller trea i allsvenskan går en europaplats till fyran. Men om cupvinnaren även vinner allsvenskan så går den platsen till tvåan i cupen.
Det är alltså endast 1-3 i allsvenskan och cupsegraren som är garanterade en europaplats.

Redaktören sa...

Jo, det ä r förvisso sant. Men oftast brukar det ju bli så att fjärdeplatsen innebär europacupspel. Eller hur?

Europa 2011 sa...

Bara om cupvinnaren kommer tvåa eller trea. I år är risken/chansen stor att tvåan i cupen får platsen och inte fyran i serien.