måndag 2 november 2009

Dags att summera 2009


Inget guld för Kapten Rydström och KFF i år. Men väl en
fin fjärdeplats och spel i Europa 2010.

Kalmar FF slutade alltså fyra i årets allsvenska efter en trist tillställning på Stockholms stadion och förlust mot DIF med 0-2. Ett slut på säsongen som kanske sammanfattar avslutningen på Kalmar FFs säsong rätt väl.

Även om jag i stort ger Kalmar FF VG i betyg för säsongen så syntes det mer och mer ju närmare 1 november vi kom att avsaknaden av kvalitetsspelare till slut blev för stor. Bara 1 seger på de 5 sista matcherna gjorde att KFF rasade likt ett korthus i formtabellen mot slutet. Från att ha haft en toppplacering i formtabellen efter sommaruppehållet så slutade man 12:a i denna tabell om man ser till de 6 sista omgångarna. Ändå bjöds kalmarpubliken på årets match under just den här tiden. Jag tänker förstås på 5-4-segern över MFF. Galet var ordet!

Kalmar FF gjorde flest gjorda mål i allsvenskan (53) tillsammans med IFK Göteborg, men släppte också in flest mål av topplagen (39). Det gjorde att en fjärdeplats kanske trots allt var relevant. Jämför den defensiva siffran med AIKs bara 20 insläppta mål och ni förstår säkert varför det slutade som det nu gjorde.

Nanne har ändå krämat ut absolut max av det mannskap han haft kvar att jobba med. Utan alla bröderna Elm i laget och ett gäng skador på nyckelspelare i slutet av säsongen så kan man inte bara klanka ner på KFFs insatts. Nu fick istället unge Mattias Johansson se dagens ljus i allsvenskan när han fick möjligheten att i de 4 sista matcherna känna på spel i högsta serien. Bäst gick det väl i hans premiärmatch för att sedan låta orutinen och en viss valpighet lysa igenom. Såg lite tafatt ut från unge Johanssons sida vid DIFs 2-0 mål igår.

Daniel Mendes skrev jag upp redan innan säsongen. Och ingen lär väl klaga på anfallaren som idag hade kunnat fira SM-guld med sin forna klubb AIK, men istället växt som spelare och målskytt i Kalmar FF under säsongen. Toppbetyg? Javisst! Hans 8 mål hade varit 10-12 stycken om han inte blivit skada i slutet av säsongen.

Tobias Eriksson blev doldisen som klev fram efter Elmflytten som det stora utropstecknet och den stora överraskningen under 2009 om ni frågar mig. En utmärkt första säsong i Kalmartröjan och tillika skyttekung i sin nya klubb redan första året med 14 poäng. Dessutom en framspelare och mittfältsmotor av mycket hög kvalitet. Toppbetyg utdelas även där. Nu talar en del för att Tobias kanske lämnar klubben efter bara en säsong. Hoppas hoppas inte det blir verklighet. För då är Kalmar FF verkligen illa ute.
Wastå överraskade positivt och var bättre än vad jag hoppas på. Den gamle kan än.

Tobbe Carlssons säsong blev kort men framgångsrik. Tobbe var mannen som på egen hand vände KFFs svaga inledning av säsongen till något positivt. Utan Tobbes målkavalkad hade kanske kräftgången fortsatt. Glöm aldrig det. Tack för alla dina fina år i klubben Tobbe och lycka till med vad du än tar dig för i framtiden.
Dauda var uppe för att sedan vara nere för att sedan avsluta säsongen på topp. Hans sista matcher var briljanta och med en jämnare säsong hade han säkert också kommit upp i fler mål. Nu blev det 7. En mycket viktig kugge i Nannes fortsatta bygge framöver. Dock ojämn långa stunder och utbytt hela 11 gånger på 19 matcher från start under säsongen.

Sobralense är en gåta.
Tack och hej säger vi till Reinaldo. Jag kommer inte att sakna honom.
Ricardo Santos kan bli värdefull inför nästa år. Men visst ser han lite tung och seg ut ibland. Fast hans 6 mål på 10 matcher kan ingen ta ifrån honom. Trimma honom lite till nästa år så kan det bli något riktigt bra.
Ålander blandade och gav. Började bra för att sedan bli sämre mot slutet.

Jocke Lantz behöver en riktigt bra mittbackskollega för att bli bra själv. Tycker inte alls att han bär upp backlinjen på egen hand. Kan bättre, men blev tyvärr sämre och sämre.
Stefan Larsson och Emin Nouri funkar mycket bra på sina respektive kanter. Synd om Larsson som tyvärr fick ikläda sig en offensiv roll i slutet av säsongen. Inget för honom kan man väl konstatera. Back to be a back, hoppas jag.
Marcus Lindberg vill jag se mycket mer av. Då tänker jag på speltid. Kvaliteten tvivlar jag inte på. Men skadebekymmren oroar mig. En annars mycket kompetent försvarare.

Kapten Rydström tycks ändå vara Kalmar FFs viktigaste spelare. Hans hjärta, pådrivning av andra spelare, elaka inställning till motståndarna och uppoffrande brytningar i den defensiva zonen är livsviktiga för Kalmar FF. Rydström håller defenitivt för en, två kansken fler säsonger. Han är liksom själen i hela laget ute på planen, där ju Nanne är själen för hela föreningen.

Tack för alla fina år i klubben säger Redaktören till Lasse Johansson, Mikael Eklund och Tobias Carlsson. Ni har alla varit guld värda för föreningen, men nu är det dags att lämna över till yngre förmågor. Yngre förmågor som jag tror kan ta Kalmar FF ännu högre upp i tabellen redan nästa säsong. Fast först får vi ta oss igenom Silly Season innan jag vågar säga för mycket i den saken.

Till sist! Nanne Bergstand är Gud. Nanne Bergstrand är mannen varpå alla KFFs framgångar bygger. Nanne Bergstrand betyder så otroligt mycket för den här klubben och är enligt mig (något enögd kanske) allsvenskans bäste tränare. Inte Micke Stahre, inte Olsson/Rehn, inte Per Olsson, inte Tom Prahl... Nej, Nanne är den klippa varpå Kalmar FFs öde vilar även i framtiden. Att låta Nanne få en managerroll i klubben ser i alla fall jag som en positiv utveckling för det här gänget.

Nu återstår som sagt bara att se vad Silly Season ger innan det på nytt är dags att fokusera på allsvensk fotboll 2010. Ett år då ett nytt kapitel i KFFs historia skrivs i och med att Kalmars nya arena ska börja ta form. Men också ett år där luckorna efter alla framgångsrika spelare i föreningen (läs Elm) måste fyllas. Dels med egna unga förmågor, men likväl av redan färdiga
spelare som vet att ta för sig och skapa framgångar för Sveriges bästa fotbollsklubb, KALMAR FF.

/Redaktören

Inga kommentarer: