söndag 27 juni 2010

Åttondelsfinal mot IFK Göteborg

Det är dags för femfaldiga cupmästarna IFK Göteborg att ta sig an trefaldiga cupmästarna Kalmar FF på Gamla Ullevi i kväll klockan 18:00. Det är också dags för Kalmar FF att ta sig i kragen efter debaclet mot Mjällby senast då laget förlorade med hela 0-4.

Nanne Bergstarnd har ofta sagt att cupen är den säkraste vägen för spel ute i Europa. Och visst ligger det en del sanning i det med tanke på cupens orättvist låga status i Sverige. För varför skulle inte vi svenska vara stolta över vår cup när alla andra länder värderar sina inhemska cuper högt.

Kamperna i cupen de bägge lagen emellan har varit hård och täta de senaste åren. Skönast var förstås Kalmars cupguld hemma på Fredriksskans 2007. Bittrast förlusten på samma arena 1 år senare. Dessutom på straffar.

8 gånger har lagen stött på varandra på i Göteborg i allsvenska sammanhang under 2000-talet. IFK har 5 segrar, 1 match har slutat oavgjort och 2 gånger har Kalmar FF vunnit. Ser man på de sammanlagda gångerna lagen möts i allsvenskan under 2000-talet så har IFK 10 segrar, 4 matcher har lagen kryssat och 5 gånger har KFF stoltserat som segrare.

Nu klingar mest revasch i huvudet på mig med tanke på ovanstående statistik, cupförlusten 2008 samt nederlaget i den allsvenska premiären i år. Faktum är att Kalmar inte vunnit i Göteborg sedan den 24 augusti guldåret 2008 då laget slog Gais med 4-1 på (stora) Ullevi.

Men 2010 har KFF fortfarande inte vunnit i allsvenskan i Göteborg. 2-2 mot Gais den 25 april och 1-1 mot Häcken den 22 maj känns så där måste jag säga. Därför är det extra viktigt att Kalmar FF nu kommer till spel på Gamla Ullevi för att visa upp det bästa Nanne lyckas kräma ur laget så här i VM-tider. Med förlängning och straffsparkläggning mellan England och Tyskland samtidigt som matchen på Gamla Ullevi drar igång. Hur kunde det bli så?

Kalmar kommer till spel utan Robin Östling (höft), Daryl Smylie (ljumske), Daniel Mendes (avstängd) och fram för allt Etrit Berisha (inflamation i benet). Berishas skada ororar mig klart mest med tanke på det usla målvaktsspel som Kalmar visade upp senst mot Mjällby. Samtidigt har ju IFK Göteborgs stjärnmålvakt, Kim Cristensen, lämnat göteborgarna för FC Köpenhamn under VM. Så målvaktsspelet blir extra intressant denna kväll i Göteborg. Tilläggas skall att IFK även saknar Stefan Selakovic (lår), Niclas Karlsson (knä), Sebastian Eriksson (ljumske och knä) samt Nicklas Bärkroth (knä).

Förra cupsäsongen fick kalmar respass redan i den tredje omgången borta mot Sundsvall. Något respass idag ska det inte bli. För idag ska den negavita trenden i Göteborg förvandlas till seger för de rödvita boröderna. Jag tror att den senaste tidens turbulens i Göteborg kan vara till fördel för Kalmar. Det känns som IFK Göteborg är aggressiva men mest på sig själva och på att Christensen lämnade klubben och att nadra vill göra likadant. Dessutom bör KFF dra nytta av att högerspringande Selakovic saknas och att Robin Söder samt Tobias Hysén ännu inte är uppe i normal standard efter sina skador. Enligt tränarna i blåvitt är dessutom laget nedtränade just nu. Fast det säger väl alla så här års ;)

I Kalmar saknar jag redan nämnde Etrit Berisha mest, men även avstängde Daniel Mendes förstås. Kändes som Mendes var på G när VM kom ivägen. Nu blir det till att lita på andra gubbar där framme idag. En trolig startelva (4-3-3) borde se ut ungefär så här:

Petter Wastå
Emin Nouri - Joachim Lantz - Tobias Carlsson - Stefan Larsson
Tobias Eriksson - Henrik Rydström - Erik Israelsson
Daniel Sobralense - Ricardo Santos - Abiola Dauda

Om nu inte Nanne gamblar lite och drar ner Sobra på höger ytter i en 4-4-2 eller låter Stefan Ålander ta Israelssons plats på mitten. Dessutom finns chansen att Mattias Johansson tar Nouris plats från start för att matchas igång efter sin skada. För er som läser den här bloggen fattar ni ju också att jag hellre sett Paulus Arajuuri i mittlåset än Jocke Lantz. Nu kör vi grabbar!

/Redaktören

Inga kommentarer: