torsdag 2 april 2009

Demokrati in absurdum



Såpan om en ny fotbollsarena går vidar i stan. Idag kom så ännu en i raden av överklaganden mot bygget. Nu blir det tydligen upp till Regeringsrätten att ta tag i frågan... om det går så långt. Hur långt kan man dra ett ärende innan vår demokrati känns skrattretande?

I sista stund postade den Kalmarbo som tidigare ifrågasatt hela kalaset sina invändningar till Regeringsrätten. Att det blev stopp i Länsrätten och Kammarrätten har tydligen inte avskräckt peronen från att dra det en veva till. Till Barometern.se säger också mannen att de tidigare domarna lämnat mer frågetecken än svar. Huvudfrågan om en kommun får ge stöd till ett privat bolag går alltså vidare.

- Festligt, säger någon.
- Bra att någon försöker få stopp på vansinnighetsprojektet, jublar vissa.
- Skönt att någon står upp, anser en del.

Alla har förstås sin fulla rätt att tycka, handla och eftersträva det de kallar för demokrati. Jag håller dock inte med i alla lägen, utan hoppas att Regeringsrätten väljer att inte ta upp ärendet. Stoppar helt enkelt den man som antagligen ändå kommer att få ett rungande NEJ även på den instansen.


Demokrati i all ära, men det här känns mer än lovligt sjukt. Det hela känns mer som ett experiment än en seriös fråga nu för tiden. Någon skrev i en kommentar till Barometerns artikel att:
"Tråkigt att det finns människor som gör allt för att hindra utvecklingen av Kalmarstad. En ny arena innebär inte bara ett enormt lyft för fotbollen utan även en fantastisk möjlighet att marknadsföra Kalmar som en kommun med framtidshopp och framtidsvisioner vilket leder till att företag vågar satsa på att etablera sig och skapa nya arbetsmöjligheter."

Någon annan skrev:
"Jag hoppades att alla byggjobbare som bara går och vänta nu skulle få jobb."

Kloka funderingar som kanske "han som vägrar ge sig" inte tänkt på. Borde det inte vara kommunens ansvar att se till att det blir arbetstillfällen. Detta tillsamman med en arena som länge kommer att skänka kalmarborna god underhållning borde ju gynna staden.

Ok, jag har skrivit det förut här på Redaktörensskans: Publiktrycket kanske kommer att sjunka och arenan med den. Då finns en chans att arenans läktare kommer att gapa tomma.
Men nu är det uppåt för fotbollen och klackarna i taket. och med bara dagar kvar till den allsvenska premiären här i Göteborg så jublas det i högan sky över vår nya arena. Likadant i Malmö. I dessa bägge städer är motståndet mot nya arenabyggen i stort sett obefintligt.

Därför käre herr överklagande: Lägg ner! Du drar bara ut på tiden med dyra rättegångskostnader och sabbar för många, många människor. Jag vore mer än tacksam om du på denna blogg ville möta upp min kritik mot ditt handlande. Välkommen till debatt när helst du vill.

/Redaktören

1 kommentar:

MT sa...

Att motståndet i Kalmar är lite större kanske beror på att det svider MYCKET mindre i kommunens budget med en arena i Malmö och Göteborg än vad det gör i en liten stad som Kalmar. Det är ju en rätt ordentlig storleksskillnad på skatteunderlaget mellan kalmar och Malmö/Göteborg.