tisdag 6 oktober 2009

Dags att slicka såren och söka upp ungdomarna

Det har varit svårt och tungt att överhuvudtaget skriva något på den här bloggen efter 2-4 debaclet mot Örgryte i lördags. Insatsen var under all kritik. Något Nanne inte var sen att påpeka under presskonferensen. Hårda ord om att: "Det här är egentligen Kalmars nivå. Vi har spelat över vår förmåga sedan omgång sex".

Konstateras kan i alla fall att saknaden av Henrik Rydström på planen var frapperande. I ytan framför straffområdet där Rydström normalt regerar fanns ingen kraft mot ÖIS. Där fanns heller ingen naturlig pådrivare på planen som kunde få fart på de andra Kalmarspelarna. Borta var kampen. Kvar var ett gäng vilsna får. De flesta av de vilsna fåren kommer ursprungligen från Brasilien. Ett land som nu kanske börjar spela ut sin roll vad gäller att producera spelare som passar in och kosta lite pengar för Kalmar FF. För några "dyrbrassar" lär inte KFF köpa.

Men, måste då allt köpas in? Nja, kanske inte. Till en viss del kan jag vara benägen att svara JA på den frågan. Visst har Kalmar lyckats väldigt bra med sina brasseinköp tidigare år. Men 2008 fram tills nu vette tusan. "Det tar lång tid att göra om en brasse så han passar in hos oss", brukar magister Nanne säga. Sant! Men samtidigt finns det ju gott om unga spelare i de egna röd/vita leden som egentligen aldrig fått någon chans. Nu fick Erik Israelsson 19 minuter mot ÖIS. Men då hade redan tåget lämnat perrongen om man så säger. Noterbart: Israelssons första allsvenska inhopp i år. Förra året var han med 3 matcher.

Se på IFK Göteborg. Igår mot Gais saknade de nio... NIO ordinarie spelare och fick fylla på med två 17-åringar på vänsterkanten, en 18-åring på det centrala mittfältet, en 21-årig högerback och då saknades både Robin Söder och Sebastian Eriksson. Ytterligare två ungtuppar. Varför kan inte KFF få fram talanger? Ok, Göteborg är en större stad, men ändå. Någon (helst några) måste man väl våga släppa upp till a-laget? Eller är det så illa ställt? Öh hörru, Nanne???

Det är nu fyra omgångar kvar i allsvenskan 2009 för Kalmar FF. Gais (h), Helsingborg (b), Malmö FF (h) och Djurgården (b). Det är fyra matcher där Kalmar FF måste visa sin klass igen. För inte är KFF så dåliga och undermåliga som Nanne vill göra sken av gentemot sina egna spelare. Nä, Kalmar är bra, Kalmar kan och Kalmar är värda sin fjärde plats när vi skriver slutfacit 1 november. Men Rydström och Daniel Mendes tillbaka i truppen igen efter landslagsuppehållet så bör det se annorlunda ut. Annars blir jag verkligen orolig. Jag vill också se Marcus Lindberg i mittförsvaret igen. Han kommer att växa in fint där efter lite mer träning och en halvlek mot ÖIS i benen. Bort med Lantz och in med Ålander bredvid Lindberg.

Reinaldo måste ersättas. Karln är usel och dribblar mest som att det vore bollsparkartakter på en skolrast. In med Jimmie Augustsson eller varför inte unge Israelsson. En halvlek i alla fall. Framåt vill jag se från höger: Sobralense, Mendes och Dauda (när han är tillbaka efter avstängning), med Santos som alternativt inhopp. Santos känns faktiskt bäst som super-sub.

En annan sak. Avstängningssituationen börjar se väldigt mörk ut för Kalmar FF. Abiola Dauda är ju avstängd mot Gais och följande spelare blir avstängda vid ytterligare ett gult kort:
J Lantz
S Larsson
Reinaldo
D Sobralense
T Carlsson
Något som i och för sig inte är uppseendeväckande under den här tiden av säsongen. Men, det är ytterligare en anledning för Nanne Bergstrand att plocka fram den där pärmen som det står "unga lovande spelare i Kalmar FF som jag inte gett chansen" på. Bygg gärna brasilianskt, men glöm inte bort att det faktiskt finns många unga duktiga spelare i och runt om Kalmar också.

Till sist: Trots att jag inte prickat in sluttabellen helt rätt i mitt tips inför allsvenskan 2009 så tycker jag att mitt förhandstips ser rätt bra ut ändå bland de sex översta lagen.
Allsvenskan 2009 sluttabell (enligt Redaktören den 5 april)
1. IFK Göteborg
2. Elfsborg
3. AIK
4. Kalmar FF
5. Malmö FF
6. Helsingborgs IF

/Redaktören

Uppdatering kl. 14:57: Ha ha! Som ett brev på posten kom den här artikeln på Barometern.se ca 1 timme efter mitt inlägg. Bra jobbat Kalmar FF. Nu kanske det kan bli något bra som gynnar framtiden också.

Inga kommentarer: