lördag 24 oktober 2009

Svag start gav ändå mersmak och 1 poäng


Santos fixade poängen.

Mycket stod på spel i mötet mellan Helsingborg och Kalmar FF som slutade oavgjort, 1-1. Mycket var tafatt, svagt och illa hos Kalmar inledningsvis. Men mycket blev bättre ju längre matchen led och Kalmar var tillslut laget som var närmast segern.

Inledningen var nästan mardrömslik och fjärdeplatsen i tabellen, som sett så säker ut en längre tid, såg ut att försvinna någonstans ut i Öresund för Kalmar del. Synd om unge Mattias Johansson som kom helt snett in i matchen och den situation där HIF:s René Makondele elegant gjorde bort 17-åringen för att sedan ännu elegantare placera bollen bakom en för dagen utmärkt Petter Wastå. Då hade det bara gått drygt 9 minuter. I det läget var det bara Wastå som höll Kalmar kvar i matchen. Bland annat passningsspelet var då under all kritik från Kalmar FF i allmänhet och Tobias Eriksson i synnerhet. Sundsvallskillen hade en lika tung eftermiddag på Olympia som hans forna lag hade det i Landskorna.

Men Nannes mannar stod emot, reste sig och fixade poängen. I den 30:e matchminuten skickade Sobralense fram en delikat passning till Ricardo Santos som brottade bort två HIF-backar innan han behärskat satte kvitteringen. Då... först då var KFF inne i matchen. Dock fortfarande utan särdeles bra passningsspel. Men det finns en kraft i det här laget, trots ideliga tapp av kvalitetsspelare till europeiska klubbar. Det finns en vilja i dagens Kalmar FF signerad Henrik Rydström, en framtid signerad Mattias Johansson (som successivt spelade upp sig i matchen) och en gedigen kvalitet. Idag signerad Abiola Dauda som var näst bäste KFF:are på planen.

Men vad gör Stefan Larsson som offensiv spelare? Bägge försöken från Nannes sida vad gäller den taktiska dispositionen har inte gett ett dyft. Om nu Larsson ska vara offensiv så låt han och Sobralense byta plats och ta ner Larsson på mittfältet i så fall och flytta upp Sobra. Även om Sobras framspelning till målet var lysande så var tyvärr resten rätt uselt. Han är så oerhört förvirrad ibland bara. Jag vet inte vad det är.

Det intressanta just nu är annars att målvaktsspelet, backlinjen och det defensiva mittfältet är det som gläder mest. Ibland lite förvirrat där bak, men i stort bra och mycket bättre än för 3-4 omgångar sedan. Det mindre glädjande just nu är istället att de offensiva spelet gått i stå. Få bollar för anfallarna att jobba med och när de väl får chansen så är avsluten få eller långt bredvid. Se bara på dagens statistik. 13 avslut varav bara 5 på mål. Tack och lov då att ett dem satt.

Fast med ett bättre passningsspel på mitten, av fram för allt Tobias Eriksson, så tror jag att även anfallsspelet skulle få sig en skjuts framåt. Ändå starkt av Kalmar FF att klara 1-1 på Olympia mot HIF som ju fick tillbaka en rad kvalitetsspelare till matchen.

Summa summarum: Wastå mannen för dagen i KFF följt av en mycket vass och inspirerad Abiola Dauda. Rydström alltid bra och Santos gjorde målet och hade lägena att ge Kalmar FF segern. Nu ser det riktigt ljust ut vad gäller fjärdeplatsen och spel ute i Europa nästa säsong. Nu kan egentligen bara BK Häcken hota där bakom vid händelse av seger bort mot Elfsborg. Kalmars avslutning av serien då? Ja, först Malmö hemma och sedan Djurgården borta den 1 november. Först då vet vi om det blev en fjärdeplats eller inte.

/Redaktören

1 kommentar:

Anonym sa...

Matchens behållning var Emins hårda glidtackling i slutminuten på Henke Larsson.....hade han träffat benet istället för bollen där hade Emin förmodligen blivit jagad ut ur Helsingborg.......