fredag 23 oktober 2009

Inför Helsingborg

Helsingborg har 3 raka segrar mot Kalmar FF på Olympia inkluderat Kalmars guldsäsong. Faktum är att Kalmar FF inte vunnit i Helsingborg mot HIF sedan den 12 april 2004. Inget smickrande statistik, men väl en trend värd att bryta.

Både Kalmar FF och Helsingborg slåss för närvarande om fjärdeplatsen i serien. KFF har i den fajten fördelen med 46 poäng, Häcken där emellan på 43 och HIF jagar närmast bakom med sina 42 ihopspelade pinnar. Fjärdeplatsen är viktig för KFF. Med tanke på att IFK Göteteborg och AIK möts i cupfinalen på Råsunda den 7 november så innebär fjärdeplatsen i allsvenskan spel ute i Europa nästa säsong. Något att verkligen kämpa för för Kalmars del.

Det som skrämmer inför mötet mot HIF är förstås att Daniel Mendes inte finns med i truppen ens. Skadan på anfallaren verkar med andra ord vara värre än vad som först befarades. Där tappar Kalmar massor i offensiven. Att åka till Olympia utan sin främste målskytt gör mig mörkrädd. Senast mot Gais, när Mendes inte heller var med, såg det riktigt tafatt ut framåt och KFF kom undan med blotta förskräckelsen i den 2-2 matchen. Det som gladde då var att unge Mattias Johansson var näst intill perfekt på högerbacksplatsen. Men det var där det.

I anfallet verkar det gå trögare just nu. Bara 1 seger på de 5 senaste matcherna tyder på att något inte stämmer i Kalmar just nu. Bara 7 mål framåt på lika många matcher tyder vidare på en bristande effektivitet i anfallspelet med tanke på de många avsluten. Den sista spetskompetensen finns inte i Kalmar FF idag.

Nu är tack och lov Helsingborgs facit i de 5 senaste matcherna nästan lika illa som KFFs. Bara 2 segrar. Det festliga i kråksången är att senast Kalmar FF vann så gjorde man det mot IFK Göteborg. I en av de 2 senaste segrarna för Helsingborgs del så slog skåningarna AIK. Så det kan bli... Hur det blir i morgon vette sjutton. Jag gillar inte att tippa emot Kalmar FF och nöjer mig därför med ett kryss och hoppas på att backlinjen och Wastå kan hålla tätt bakåt.

Helsingborg
Skador/avstängningar: Joel Ekstrand (a), Markus Nilsson (a), Pär Hansson (s), Marcus Begholtz (s), Andreas Landgren (s)

Kalmar FF
Skador/avstängningar: Mikael Eklund (s), Daniel Mendes (s)

Redaktören tips: 0-0
-------------------------------------------------------------------

Ruggigt kul att Rasmus Elm är nominerad x2 till fotbollsgalan. Årets mittfältare och årets allsvenska spelare är två nomineringar han säkert kan ta hem. Fast ärligt talat så tror jag att Wanderson blir årets mittfältare. Tobias Hysén (om IFK vinner guldet) eller Ivan Obolo (om AIK vinner guldet) blir årets allsvenska spelare.
Tråkigare då att hans AZ inte ens har reklam på tröjorna längre. Den ekonomiska krisen i klubben verkar i dagsläget blytung. Hur var det med det där valet av klubb? Det här kan sluta riktigt illa för en av våra största talanger om han inte ser om sitt hus rätt snabbt nu.
-------------------------------------------------------------------

I ämnet ruggigt kul så passar det väl bra att även kunna läsa att Kalmar FF valt att förlänga kontraktet med Daniel Ahonen. 18-årigen med Bodabruks GoIF som moderklubb kom till Kalmar FF redan 2006. Nu har mittfältaren skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 2010. Gott så! Tack till KFFs ledning som insett vikten av att fylla på med egna unga spelare framöver. Nu är det bara att fortsätta på den linjen.

/Redaktören

Inga kommentarer: