fredag 19 februari 2010

Brassar, handelsvara eller etablerade proffs?


2 år till i Kalmartröjan hade gjort Ari redo för proffslivet.

Ari Da Silva Ferreria till Moskva och Cesar Santin till FC Köpenhamn. Två brassar som Kalmar FF fostrat och gett vägledning in i europeisk fotboll. Två brassar som KFF behövt som nu trodde de hittat rätt ute i Europa, men som egentligen stagnerat i utvecklingen eller bollats mellan olika klubbar.

Ari var redo för de stora utmaningarna sades det. Cesar likaså. Vad blev det? Inte mycket om ni frågar mig. Jag har tänkt ta upp ämnet tidigare, men inte skridit till verket förrän nu. När nyheten om att Ari var klar för Spartak Moskva nådde mig så åkte bara mungiporna ner. Spartak Moskva må vara en storklubb... men va sjutton... Moskva... ryska ligan???.

Tror knappast att det var det som Ari drömde om när han lämnade Brasiliens stränder. Inte tror jag att det var Köpenhamn som Cesar drömde om heller när han drog söderut till Danmark. Visst hade det, för deras egna utvecklings skull, varit bättre för de bägge tidigare KFF-brassarna om de stannat 1 eller 2 år till i Kalmar och sedan istället varit redo för England, Tyskland eller Spanien.

Danmark?... Ryssland?. Nä vet ni vad. Nu finns det ännu en aspekt i det hela. I stort sett alla brasilianska fotbollsspelare kommer till Europa i hopp om att kunna tjäna pengar som de sedan kan skicka hem till sina familjer i Brasilien. Pressen på dessa fotbollsutövare är stor. Kraven är enorma hemifrån i hopp om att kunna få pengar tillsända sig från sina söner, bröder eller kusiner.

Där i ligger nog tyvärr anledningen till att Santin lämnade Kalmar för äventyret i Köpenhamn och att Ari tvingades skriva på för Spartak Moskva efter att inte platsat i AZ. Tyvärr, för oss som håller på KFF. Rent fotbollsmässigt hade de båda brassarna haft det minst lika bra i KFF som i sina nuvarande klubbar. Jag har själv sett Cesar i FCK-tröjan under vår svenska försäsong. Inte sjutton har han blivit en bättre fotbollsspelare i FCK. Inte sjutton har Ari blivit en bättre fotbollsspelare i AZ. Och inte kommer han att bli en bättre fotbollsspelare i Spartak Moskva heller.

2 år till under Nannes ledning hade gjort både Ari och Cesar till bättre fotbollsspelare och bättre förutsättningar för att kunna tjäna de stora pengarna ute i Europa. Dessutom hade 2 år till i KFF gett klubben ännu större framgångar i Sverige och ute i Europa. Tragiskt!

/Redaktören

Inga kommentarer: