söndag 25 juli 2010

En usel plan, en usel match och ett uselt resultat

Kalmar FF gick på en riktigt mina när laget i en usel match hemma på Fredriksskans förlorade mot bottenlaget Djurgården med 0-1. Det i en match där spelkvaliten höll ungefär samma avgrundsdjupa klass som pölarna var djupa inne på den vattensjuka planen.

Mina värsta farhågor besannades i matchen mot Djurgården när Kalmar FFs fina svit på 14 raka tävlingsmatcher utan förlust bröts. Att den bröts skulle väl ske någon gång, men på sättet och mot ett bottenlag i tabellen kom som en total överaskning. Jag var inne på underskattning i gårdagens inlägg inför matchen. Jag vet inte om det var det eller bara att KFF led mest av det usla underlaget. Kanske hade det ändå varit rätt av domarteamet att ställa in matchen med tanke på att Kalmarsund den här kvällen även nått in på själva Fredriksskans.

Lägg där till målet som DIF fick där Jocke Lantz och Wastås kommunikation havererade och Philip Hellquist fick vackert chippa in 1-0 till DIF så förstår ni att botten var nådd den här söndagen. Räknade bara till 3 målchanser för KFF över 90 minuter. Ingen av dem så där riktigt vass. Tobias Erikssons i den 72:a matchminuten var dock den bästa. Kul att Tobbe fick den eftersom han var en av väldigt få i Kalmar FF som fick godkänt idag.

Passningsspelet från fram för allt Kalmar var fraperande dåligt i första halvlek. Något bättre i den andra men även där klart undermåligt. Bytena blev ju nu inte kretiva som Nanne hade hoppats på utan istället vankade både Emin Nouri och Daniel Sobralense av på grund av skador. Oroande med tanke på EL-matchen på torsdag och mötet mot IFK Göteborg på söndag. Nu tycker jag att Nouris ersättare Mattias Johansson var riktigt bra. Även Santos kom in och såg till att sätta åtminstone lite press på Djurgårdesförsvaret. Även ErikIsraelssons inhopp gav mersmak, men utan att nå till de höjder som vi är vana vid att se.

Precis det som jag var orolig för inför matchen inträffade. Inga bollar inne i boxen och obefintligt med offensiva löpningar och agressivitet och med ett passningsspel som Nanne redan i halvtid rackade ner på. Frågan efteråt är given: Varför löper inte kalmar FFs spelare mer och bättre. Ibland ser det oengagerat och trött ut. Inte alls som sas från tränarstaben innan match: "Vi är lika bra som 2008". Det är Kalmar FF absolut inte.

Jag skriver det igen, planen var usel, men det förklarar ändå inte en förlust mot ett lag som man slagit med 6-1 och 5-1 de senaste 2 åren. Lägg därtill den rätt enkla segern i Stockholm mot samma lag senast. Nu missade Kalmar chansen att haka på Elfsborg och Mjällby kring det övre strecket tack vare en oerhört onödig förlust. Men så här är det i fotboll ibland, kommer säkert Nanne att säga på presskonferensen efteråt.

/Redaktören

5 kommentarer:

Owe sa...

Utan engagemang vinner man inga matcher.

Även management bör visa att man går vinst och då bör Erik Israelsson vara med från start om han är helt kurrant.

Man kan absolut kräva en bättre inställning att ge allt i löpningar och mycket mer jäklar anamma i viljan att skapa bra möjligheter.

1 avslut på en hel match kan en vara inärheten av godkänt betyg.

Vill man inte vinna, då vinner man inga matcher, det saknas många nödvändiga nyanser för att det skall vara möjligt.

Upp till bevis på torsdag.

Anonym sa...

Pinsamt och obehagligt att läsa när du Redaktören försöker ge Lantz och Wastå skulden för baklängesmålet igår. Det var ganska uppenbart för oss som såg matchen (och hållt på aktivt med fotboll) att upprinnelsen och huvudorsaken till målet är att Dauda och Augustsson dräller med bollen en bit upp i planen och sedan blir Rydströms halvhjärtade närkamp mot Sjölund och lite "flipperspel" spiken i kistan. Vilket också Henrik bekräftade efter matchen. Det hade inte spelat någon roll om så Wastå och Lantz hade haft direktkontakt med varandra via någon övernaturlig telepatisk förmåga, så hade de inte kunnat lösa situationen som uppstod. Bara ett sämre utfört avslut av Hellquist hade kunnat rädda oss igår, efter de misstag som begicks tidigare en bit upp i plan.

För övrigt så är det väl inte ett enskilt misstag som gör att KFF förlorar matchen igår. Avsaknad av verktyg för att lösa upp en lågt stående 4-5-1 motståndare och en del trötta huvuden som inte "ville" plaska omkring på Fredriksskans, gjorde att vi kammade noll igår.

Nya och rejälare tag på torsdag förhoppningsvis, för då står en på papperet betydligt vassare motståndare på andra planhalvan.

m.v.h. /HJN

cheppe sa...

Nanne hävdar bestämt att spelarna ska klara av den hårda matchningen som nio matcher på fyra veckor innebär. Frågan är då varför spelare som Israelsson och Tobbe C vilas mot Djurgården? Underskattning?

Min uppfattning är att Nanne har en alldeles för tunn trupp. Startelvan hör till de bästa i allsvenskan, men det är uppenbart att spelare som Ålander och Lantz inte är fullgoda ersättare för Israelsson och Tobbe C i dagsläget. Frågan är vad som händer om det visar sig att Emin blir borta en tid nu. Får Stefan flytta ut till vänster och Mattias lira till höger? Bristerna i bredden är som mest påtagliga i backlinjen.

Känns även som att det mentala fokuset är riktat mot EL istället för allsvenskan också. Något som Nanne bestämt hävdat att laget kan slåss på två fronter.

I grund och botten tror jag Nanne har rätt. Det är möjligt att konkurrera på två fronter samtidigt. Problemet är att Nanne överskattar truppens kapacitet.

Redaktören sa...

Visst såg jag matchen själv och hävdar fortfarande att kommunikationen mellan back och målvakt var kass. Lantz sprang ju bara bredvid istället för att ta fajten mot anfallaren. Fast visst var Rydströms bleka försök till brytning även det en bricka i spelet.

Håller med Cheppe i hans analys. Ut med Lantz (just nu i alla fall) och in med Tobbe C (om han är hel) och fram för allt ut med Ålander som inte heller jag anser vara i form för spel.

Kändes som underskattning och trötthet från KFFs sida igår.

Anonym sa...

Härliga Djurgårn :)

/KLUBB TV