lördag 31 juli 2010

Inför IFK Göteborg


Båda mittfältskreatörerna Tobias Eriksson och Daniel Sobralense
är skadade till matchen mot IFK Göteborg.

UPPDATERAD VERSION (söndag f m)
Minnena mot IFK Göteborg är många de senaste åren. Gladast är kanske cupguldet på Fredriksskans 2007. En av de bittraste, premiärförlusten i årets allsvenska när IFK vann med hela 3-0 och Paulus Arajuuri fick sig en knäck. Idag ler nog både Paulus och Kalmar mest om man tittar på tabellläget.

IFK Göteborg är ett lag just nu utan självförtroende och med ett spelsystem som var sönderläst redan 2008. Även om laget besitter en enorm kampvilja och sällan viker ner sig så vet alla lag ända ner till division 5 hur IFK spelar och vad som kommer att hända offensivt. Djupledsbollar på Hysén eller uppspel längst högerkanten iscensatta av Adam Johansson. Sedan är det allt som oftast slut på fantasin. Men på fasta situationer är laget bra. Även om alla lag redan vet att det samlas en liten grupp spelare i ena änden av straffområdet på hörnorna som sedan sätter fart mot mål på Hjalmar Jonssons signal så måste ändå Kalmar FF se upp. Hjalmar Jonsson är bra på både hörnor och frisparkar som oftast är väldigt precisa.

Paulus Arajuuri om någon vet om Tobias Hyséns snabbhet i djupled. Så även där måste KFFs mittbackar se upp. Senast mot AZ Alkmaar i EL var dessutom blåvitts andre anfallare Hannes Stillers samarbete med Hysén rätt giftigt. Ett annat stort problem för IFK Göteborg 2009 har varit att alla de unga spelarna som knockade fotbollssverige för 1-2 år sedan nu blivit högst mediokra. Robin Söder har inte hittat tillbaka till storformen ännu, Sebastian Eriksson (just nu skadad) är en skugga av sitt forna jag, superfyndet Niklas Bärkroth dras med småskador långa stunder och tidigare landslagsspelaren Adam Johansson är förtvivlat blek (även om han är lite äldre). Kanske var alla skador tidigt på försäsongen som gjort att många många spelare inte hittat tillbaka till fornstor form?

Laget IFK har definitivt inte hittat tillbaka. Tabellen ljuger inte och en 12:e plats just nu är en rejäl missräkning för göteborgarna. Men defensivt håller skutan än. Bara Helsingborg och Mjällby har släppt in färre mål än blåvitt efter 16 (delvis 17) omgångar.

Just det oroar en hel del inför mötet idag. För Kalmar FF är inte laget som levererar framåt precis. Faktum är att KFF och IFK gjort lika många mål i allsvenskan i år (19) och faktiskt har IFK släppt in färre (13) än Kalmar (19). Jag har tjatat om det förut och gör det igen. Kalmar FF är ett väldigt bra fotbollslag fram till den sista tredjedelen av banan. Där kommer oftast den avgörande passningen fel. Inget ont om Ricardo Santos, han levererar när han får bollen, men hur ofta når bollen fram till honom? Här kommer Tobias Eriksson och Sobralenses passningsspel och instick att saknas idag. Upp till bevis för ersättarna på mitten om det ska bli riktigt farligt mot unge Markus Sandberg. Sandberg som måste ställas på prov om det ska bli seger för Kalmar. IFK-målvaktens orutin måste avslöjas och jag ser gärna att Kalmar skjuter mer än vanligt lite på chans för att sätta press på 20-åringen. Även tufft spel från Santos inne i boxen mot Sanberg skulle kunna få ynglingen ur balans. Tufft, hårt men inte ojuste.

Med tanke på att jag just sågat bägge lagens offensiv och hyllat deras defensiv så lär det väl bli en målsnål historia på Gamla Ullevi. Illa, illa att Sobra och Tobbe E är skadade. Här tappar KFF ännu mer spets och finess. Skulle vara skoj om Nanne vågar satsa på Douglas från start igen. Brassen var riktigt bra senast mot Levski Sofia. Dessutom är även Petter Wastå skadad och ersätts troligen av Zlatan Azinovic. Just skadeeländet börjar bli ett riktigt stort problem för Kalmar FF. Luktar nästan lite svensk friidrott över KFF just nu.

Läget i lagen:
IFK Göteborg: Petter Björlund (s), Mikael Dyrestam (s), William Atashkadeh (s), Sebastian Eriksson (s).
Kalmar FF: Etrit Berisha (s), Petter Wastå (s), Robin Östlind (s), Paulus Arajuuri (s), Emin Nouri (s), Daniel Sobralense (s), Tobias Eriksson (s).

Detta vill Redaktören se:
- Vettiga bollar för anfallarna att jobba på.
- Ett KFF som vågar anfalla fullt ut.
- Douglas på planen från start.
- Ett tajt mittlås som håller örnkoll på Hysén.
- Behöver jag skriva VILJA, INSTÄLLNING och KAMP över hela banan!!!

Redaktörens startelva (4-1-4-1):
Zlatan Azinovic
Mattias Johansson, Tobias Carlsson, Stefan Larsson, Jimmie Augustsson
Henrik Rydström
Johan Bertilsson, Douglas Vieria, Erik Israelsson, Daniel Mendes
Ricardo Santos
(Dauda ser jag gärna som en "supersub" i andra halvlek)

Redaktörens tips: 1-1

/Redaktören

2 kommentarer:

Owe sa...

Jag tror inte att Petter Wastå är med i truppen i morgon.

Jag tror att han är skadad.

Zlatan Azinonic och Sebastian Feddersen är med i truppen som målvakter.

Jag tror att det blir en kamp över hela och hala planen.

Jag hoppas stor vakenhet i försvaret.

Konstruktivt spel på mittfältet och stor beslutsamhet i det offensiva ledet.

Allt är möjligt som Abiola Dauda säger.

Även jag tror att "Abi" blir en lyckosam supersub (som egentligen själv vill vara en del av startelvan) förhoppningsvis med lite mer tid än sist.

Med positiva förhoppningar ser jag fram emot morgondagens kvällsmatch.

Redaktören sa...

Sen läsning säger mig det samma. Både Wastå och Tobias Eriksson saknas ju i truppen. Illa, illa om du frågar mig.

Helt plötsligt ser det ut som KFF inte har någon kreatör kvar på mittfältet längre, när ju också Sobra saknas.