söndag 18 juli 2010

Omstart för kalmar FF mot Djurgården

Eller är det en omstart när vi snackar Kalmar FF? Laget har spelat 6 matcher under det allsvenska uppehållet och är förutom storförlusten i träningsmatchen mot Mjällby (0-4) faktiskt obesegrade. Egentligen borde det bara vara att spela vidare för KFF och ta med sig det positiva till Stockholms Stadion i sin jakt på en seger.

Hur som helst så är det en omstart i allsvenskan för Kalmar. Och allsvenskan är något alldeles speciellt. Det märks inte minst på läktarna där det nu med största sanolikhet inte kommer att gapa så tomt som när det handla om Svenska Cupen eller Europa League. Märkligt egentligen, men så är det. Ändå snackar vi matcher mot allsvenska lag och dessutom kryddat med spel ute i Europa. Något föreningen ofta snackar om den stora vikten av att få vara med och spela i.

Att dömma av intrycken från gårdagens match på Strandvallen mellan Mjällby och BP så är det allsvenskan folk vill se. Det är allsvenskan som lockar den svenska publiken till våra arenor. Så är det bara. Om vi nu inte snackar grupp- eller sluspel i Champions League. Fast vilket svenska lag når dit.

Men nu är det fokus på allsvenskan och match mot Djurgården på bortaplan. Det snackas om ett delvis nyt DIF som ska spela en offensiv och frejdig fotboll. Skadeläget hos stockholmarna börjar se allt bättre ut efter ett skadeeleände i laget stora delar av våren. Dessutom har tränare Lennart Wass stoppat in Kasper Hämäläinen på det centrala mittfältet i ett försök att göra laget om än mer kreativt. Lyckat om man ser till träningsmatcherna under uppehållet, där det stundtals sett lovande ut. Men hjälper det för att DIF inte ska dras ned i botteskiktet av serien?

Kalmar FF har hittat en startelva som börjar se mer och mer fast ut. Även om skador förändrat en del i startelvan just nu. Ändå inte lika mycket test av spelarmaterial som tidigare och 4-1-4-1 uppställningen med diamanten på mitten tycks vara i KFF för att stanna. Kontinuitet. Ser man till KFFs spel under uppehållet så kan man både låta sig imponeras och inte låta sig imponeras. Det skrala målskyttet på hemmaplan bådar inte gott, även om det varit igelkottförsvar laget mött i framför allt EL. Men på bortaplan har KFF producerat framåt. Så måste det också förbli i dagens match mot Djurgården. Ricardo Santos får inte bara se motståndarmålvakten utan istället hitta luckorna runt honom honom.

Det har av och till gnällts en del på KFFs försvar. Jag tycker Nanne har spelat ihop ett stabilt försvar nu. Stefan Larsson som mittback har varit mycket lyckosamt och Larsson tror jag kommer att spela bredvid Tobbe Carlsson även idag. Wastå lär stå så länge Etrit Berisha går skadad och Mattias Johansson och Emin Nouri tar hand om ytterbacksplatserna.

Vad som inte riktigt fungerat på sista tiden är enligt mig det kreativa mittfältet. Defensivt ok, men passningsspelet som ska ge killarna på topp chansen att avgöra har inte fungerat fullt ut. Passningstempot har varit för lågt och för oprecist. Både Tobias Eriksson och Daniel Sobralense har slarvat på tok för mycket för att få godkänt. Där är en nyckel till framgång om det ska bli seger mot Djurgården och inget nytt kryss på bortaplan. Tråkigt att unge Israelsson är skadad och kvar hemma i Kalmar. Jag tycker han har varit årets utropstecken i KFF så här långt vid sidan av Etrit Berish. Ingen av dem finns alltså med på resan till Stockholm. Även långtidsskadade Robin Östlind är kvar hemma. Idag vill jag se föreningens senaste ungtupp, Johan Bertilsson, få chansen på Israelssons plats på mitten.

Redaktörens startelva (4-1-4-1): Petter Wastå
Mattias Johansson - Tobias Carlsson - Stefan Larsson - Emin Nouri
Henrik Rydström
Daniel Sobralense - Tobias Eriksson - Johan Bertilsson - Daniel Mendes
Ricardo Santos.

Skador och avstängningar: Etrit Berisha (s), Erik Israelsson (s) och Robin Östlind (s)

Detta vill Redaktören se:
- Inga fler kryss på bortaplan
- Ett lag som vill, som ger allt och som visar upp stor agressivitet
- Bra tempo i passningsspelet
- Lyckade kreativa lösningar
- Bättre hörnor och frisparkar

Redaktörens tips: 2-1

/Redaktören

Inga kommentarer: