torsdag 15 april 2010

Inför Mjällby - Kalmar FF


"Bagarn" är förstås sugen på att sänka sitt gamla lag,
om han kommer till spel idag.

Mjällby AIF och Kalmar FF har inte möts i allsvenska sammanhang sedan den 14 september 1985. Då vann Kalmar med 3-0 efter bland annat 2 mål i andra halvlek av legenden Johny Erlandsson. Nu snackar vi 2010 och helt nya förutsättningar efter KFFs mycket svaga inledning av seriespelet.

Att ta hjälp av tidigare statistik lagen emellan anser jag totalt värdelöst eftersom det nu gått 25 år sedan lagen möttes i allsvenskan senast. Men att ta upp dagens aktuella statistik känns däremot befogat.

Kalmar FF är det lag i allsvenskan som släppt in näst flest mål. 9 stycken har det blivit efter 5 spelade matcher. Bara jumbon Åtvidaberg är sämre i den jämförelsen. Det är givetvis där som vi hittar anledningen till Kalmars svaga inledning av säsongen 2010. Ett evigt exprimenterande av Nanne på backsidan i kombination med en målvakt som troligen sett sina bästa dagar gör att vi idag ligger på den där otursnumrerade 13:e platsen i tabellen. Och kom ihåg det. En tabell ljuger aldrig. Även om KFF spelat bra i sin offensiv inledningsvis av matcherna så har laget sedan blivit lättläst för motståndarna som efterhand kommit fram till hur de ska ta sig förbi ett redan hårt sargat och så här långt darrigt försvar. Även Nanne själv har på senare tid poängterat vikten av att nu täta till defensiven rejält. Kanske dags att börja spela "tråkiga Kalmar" igen? Inte mig emot. Bara segrarna kommer.

Mjällby AIF har varit glödheta så här långt i serien och deras 3 segrar, 1 oavgjord match och 1 förlust känns helt klart imponerande av listerlandets stolthet. Framför allt imponerar deras centrallinje bestående av "Bagarn" Rosengren, Tobias Grahn och Marcus Ekenberg på mig. Ekenberg öser in mål (5 st), Grahn leker med sina motståndare på mitten och "Bagarn" ser oroväckande stabil ut de matcher han spelat. Hade sms-kontakt med "den gamle" idag och frågade om han kommer att spela?
" Tror det. Ska ha ett sista test nu på förmiddagen, så jag hoppas det faller väl ut", skrev "Bagarn" tillbaka. Bäva månde Kalmar FFs anfallare. "Bagarn" och Juan Robledo är precis så där täta bakåt som jag inför säsongen hoppades att kalmars mittförsvar skulle vara.

Offensivt har det som jag tidigare skrivit fungerat ok bitvis. Mycket viktigt att T Eriksson och Dauda fick näta. Nu är det dags för framför allt Mendes att gör det samma. Men även Sobralense skulle nog må bra av att få sätta ett eller ett par mål. Ja, faktum är att jag själv inte skulle ha något emot att komma in och hjälpa till ;)

Läget i lagen:
Kalmar FF

Skador/ avstängningar: Robin Östlind (s).
Mjällby AIF
Skador/avstängningar: Daniel Nilsson (s), William Leandersson (s) och Craig Henderson (s). Frågetecken för Patrik "Bagarn" Rosengren.

Detta vill Redaktören se:
- Kämpa, kämpa och kämpa. Aggrissivitet över hela banan och inte ett KFF som viker ner sig efter 25-30 minuter.
- Inte så förtvivlat sena byten från Nanne. Funkar det inte framåt så testa att släng in Johann Smith som är erkännt kvick.
- Mitt vanliga matra: Etrit Berisha i målet.
- Ett försvarsspel värt namnet av hela fyrbacklinjen. Inga vilsna mittbackar. Resolut, hårt men också precist backspel efterlyses.
- Ännu fler löpningar på kanterna från ytterbackarna.
- Ännu mer Tobias Eriksson.
- Mendes i målprotokollet.
- Fler skott!

Redaktörens startelva (4-3-3):
Etrit Berisha
Emin Nouri, Tobias Carlsson, Paulus Arajuuri, Stefan Larsson
Tobias Eriksson, Henrik Rydström, Daniel Sobralense
Abiola Dauda, Ricardo Santos, Daniel Mendes

Svårt med tanke på unge Israelssons fina match senast. Men vem ska bort på mitten för att ge honom chansen från start? Dauda behöver mer matcher i kroppen för att blomma ut. Hoppas Johann Smith kan ta Daudas plats om inte nigerianen funkar inledningsvis.

Redaktören noterar:
Att Jael inte finns med i Nannes trupp den här gången heller.
Att jag har varit en usel tippare inledningsvis av allsvenskan 2010. Ändå...

Redaktörens tips: 1-2
Klart att första 3-poängaren måste komma nu.

/Redaktören

Inga kommentarer: