lördag 22 augusti 2009

1-1 med mersmak på Råsunda

Tobias Eriksson målskytt mot AIK.

Kalmar FF spelade 1-1 (1-0) mot serieledande AIK på Råsunda i en match där Kalmar tilläts ha mycket boll men ändå skapade relativt få rena målchanser. Å frågan var: Är det här Kalmars framtidslag med tanke på att både Rasmus och David Elm saknades?

Både Redaktören och Barrens krönikör Ström fick rätt i sina spådommar inför matchen. 1-1 slutade det hela efter att pålitlige Tobias Eriksson som, efter bra tryck i AIKs straffområde, lyckades sätta kvitteringen i andra halvleks 69:e matchminut.

Snackisen redan innan match var annars att bägge bröderna Elm inte kunde delta i matchen på grund av en fotskada (Rasmus) och halsfluss (David). Å frågan de flesta ställde sig innan match var förstås: Hur skulle det här gå? Rätt bra skulle det visa sig. AIK hade turen att få ett tidigt ledningsmål på en hörna i den 3:e matchminuten. Taskigt och passivt försvarsspel av KFF gav Nisse Johansson möjligheten att gå upp och nicka in 1-0.

Men svenska mästana visade att de ville annat och kunde, mycket tack vare Daniel Mendes, ändå skapa de flesta och bästa chanserna mot AIK-målet. En bra arbetsinsatts av Rydström och Tobias Eriksson på mittplanen gav Mendes ytor på framför allt vänstersidan till avslut. Även Sobralense var bra i första halvlek och även han frestade med skott ett antal gånger utan att lyckas få in bollen.

Nanne efterlyste bättre spel i båda straffområdena av sina egna spelare inför den andra halvleken. Det fick han knappast se. Avsluten kom allt som oftast lång utifrån, förutom då vid målet när Kalmar låste sig fast både en och två gånger innan Eriksson kunde slå in den från sin position vid högerstolpen. Måste också passa på att ge beröm åt Dauda som kom in i andra halvlek och var en av anledningarna till att Kalmar kunde låsa fast bollen i AIKs straffområde i samband med målet.

En bra arbetsinsatts av Kalmar som fick en pinne med sig från Råsunda utan att glänsa. 1-1 kändes väl i ärlighetens namn ganska rättvist, men ändå lite fördel Kalmar. Mycket kamp och mycket känslor gör nu att AIK behåller serieledningen och att Kalmar klättrar förbi Helsingborg upp till den fjärde platsen på 35 poäng. Tack och lov så är känslan nu att KFF kämpat sig ur formsvackan och nu bara kan fortsätta att se uppåt i tabellen. Notera att denna spelkvalitetsförbättring kom utan någon av bröderna Elm på banan. Kan det innebära att det finns ett liv för kalmarfotbollen utan Elm i framtiden? Kanske, trots allt. Men oj vad jag saknade Rasmus resoluta och finmotoriska passningsspel på mitten. Och oj vad jag saknade hans skott, inkasst och allt annat den pojken kan. Även Davids längd och styrka i luftrummet saknades.

Men ska sanningen fram så hade det nog blivit 3 poäng till Kalmar FF om bägge bröderna Elm funnits med på planen. Så pass betydelsefulla är de två Broakullasönerna för dagens KFF. Någon däremot?