tisdag 25 augusti 2009

Rea på Rasmus?



Det snackas om klausuler hit och det snackas om klausuler dit. Hur som haver så tyder en hel del på att Super-Rasmus går till AZ Alkmaar för reapris. Max 25 miljoner svenska kronor för svensk fotbolls framtid. Den andra dåliga Elmaffären på raken från KFFs sida i så fall. Det om något kan få mig att ligga sömnlös om nättena.

Klausulen det talas om är den att i Rasmus Elms kontrakt ska det stå att upp till 30-40 procent av försäljningssumman ska tillskansas Elm – detta valde Kalmar i stället för en klausul med fast pris. Med en affär på 50-60 miljoner kan det därför Elm tjäna mellan 15-24 miljoner kronor extra. Det var de summor det snackades om för ett par veckor sedan. Men några sådana summor vägrar AZ Alkmaar att betala nu.
– Vi betalar inte mer än max 25 miljoner kronor, säger AZ:s klubbdirektör Marcel Brands.
Såpass!

25 miljoner är givetvis rena bortslumpningen från Kalmar FFs sida av den störste talangen som fostrats i klubbens historia. Rasmus Elm är ordinarie i a-landslaget, han var bländande under U-21 EM och är dominant i KFF och allsvenskan. 25 miljoner... sicket hån!

Tidigare i år sålde Malmö FF Ola Toivonen till PSV Eindhoven för dryga 40 miljoner kronor. Sent i våras stack Pontus Wernbloom till AZ Alkmaar. En affär som gav IFK Göteborg uppemot 30 miljoner kronor. Ingen av dem är etablerade i svenska A-landslaget som Rasmus Elm. Marcus berg är på väg att bli bofast i landslaget och såldes till tyska Hamburger SV för mer än 100 miljoner. Frågan blir oundviklig (om det nu är sant att Rasmus Elm säljs för ynka 25 miljoner): Hur sjutton är det här möjligt?

Ponera att det blir så. Då blir ju inte Rasmus särskilt rik heller. Å inte Kalmar FF heller. Å inte mamma Elm heller. Å inte... osv osv... Om nu ingen blir rik på en snålaffär med AZ Alkmaar, varför då överhuvudtaget skriva på för de holländska mästarna?

Nåväl, nu hoppas jag att priset på Rasmus bara är spekulationer. Men ju mer det tuggas i TV, radio och tidningar ju mer tror man ju på det. Fråga nummer två och tre och fyra och.. blir således: Hur tänker Kalmar FF om man går med på att sälja sin guldkalv för ett reapris? Går man med på det? Vad har man att sätta emot? Vad står det verkligen i kontraktet? Trodde inte ni med mig att Kalmar FF skulle bli rika nu? Hur mår mamma Elm? Två av hennes söner fostras och blir färdiga landslagsmän i KFF som i sin tur knappt får ett korvöre för någon av dem. Märkliga historier båda två.

Tips till Svante & Co: Sälj inte till reapris! Jag hoppas fortfarande på att det blir Bayer Leverkusen för Rasmus del. Där har han betydligt större chans att nå toppen tidigt. För spela det tror jag han får. Dessutom tror jag Kalmar FF får betydligt mer pengar för 21-åringen i en affär med den tyska klubben än om han går till Holland.

Tänk om Svennis lurar alla och köper Rasmus? Han verkar ju vara i värvartagen igen ;)

/Redaktören

2 kommentarer:

Owe sa...

Om Bayer Leverkusen hade lyckats sälja sin aktuella spelare nu innan transferfönstret tror jag att de hade betalat ca 100 - 120 % mer än de ca 25 miljoner som AZ A talar om.

och jag tror att B L betalar denna summa vid säsongsavslutet om inte "Ras" redan övergått till AZ A eller någon annan klubb / förening innan dess.

Jag hörde på någonstans att Everton skulle sälja en spelare till Manchester City för 24 miljoner pund ca 288 miljoner sv kr

men enligt TV4 Fobollskanalen mellan 22 - 15 miljoner pund = 300 - 250 miljoner sv kr men enligt forex ca 264 - 180 miljoner sv kr för en spelare jag inte ens hört talats om Joleon Lescott en försvarsspelare som enligt David Moyes har visat mindre bra attityd mot Everton.

Se nedanstående länk

http://fotbollskanalen.se/1.1156662/2009/08/23/everton_ger_upp_lescott_nara_city

Vi får försöka sätta in detta i sitt sammanhang 20-25 miljoner jämfört med bortåt ca 300 miljoner.

Jag tror att om "Ras" hade fått praktisera i Bundesliga, Serie A, Premier Leauge för att se hur Ras klarar av det höga tempot de mycket hårdare tagen, om denna praktisering av en ny miljö visar med beröm godkänt skulle troligtvis "Ras" marknadsvärde öka 1500 - 1000 %

Jag hoppas på att det blir ett bra avtal inklusive en klausul med hög % andel vid vidare försäljning till KFF, bra för alla parter "Ras", Kalmar FF, och den eventuellt nya arbetsgivaren.

Den som lever för se och höra vad som händer i det aktuella fallet.

Owe sa...

Redaktören kolla hos

http://godfather.blogg.se/

vi får hoppas på ett lagarbete där Rasmus och Kalmar FF arbetar tillsammans för en lösning.