måndag 8 mars 2010

Redaktörens allsvenska tips 2010


Hur ofta får Daniel Mendes jubla 2010?

Det är dags! Det är dags för det finaste vi har här i landet att ta sin början. Nu sparkar allsvenskan 2010 snart igång och det med mötet Kalmar FF-IFK Göteborg på lördag. En fajt mellan två lag som kommer att tillhöra den absoluta toppen i årets serie.

Men hur ser det ut förövrigt där i toppen? Vilka blir mittenlagen? Vilka blir flopparna? Vilka blir topparna? Vilka vinner? Vilka försvinner? Här är min sluttabell för fotbollsallsvenskan 2010.

1. IFK Göteborg
2. Kalmar FF
3. Elfsborg
4. BK Häcken
------------------
5. AIK
6. Malmö FF
7. Helsingborg
8. Örebro
9. Trelleborg
10. Halmstad
11. Gais
12. Gefle
13. Djurgården
------------------
14. Mjällby
------------------
15. Brommapojkarna
16. Åtvidaberg

IFK Göteborg vinner allsvenskan 2010 på kraft av sin enorma bredd, blandning av ungt och gammalt, en bländande försäsong samt förmågan att nästan alltid vara med där uppe i toppen. Klubben har en enorm vinnarkultur som de bär med sig under hela 2010, tror jag. Visst, laget är för närvarande hårt skadedrabbat. Men många (knä) skadade spelare är på väg tillbaka lagom till att allsvenskan del 1 är färdigspelad och VM tar vid. Då försvinner en del av IFKs spelare ut i proffslivet Men de nu skadade spelarna fyller på, visar klass och spelar hem SM-guldet till Göteborg... tyvärr. Det här är ingen önskedröm. Bara fakta!

Kalmar FF har gått från klarhet till klarhet under försäsongen. Matchen i går mot Halmstad var bländande långa stunder från KFFs sida. 2-0 målet med ett sicksackmönster som skulle få vilken symaskinstillverkare som helst att bli avundsjuk var rakt igenom toppklass. Min tidigare oro för anfallsspelet i Kalmar fick mig att våga hoppas på något riktigt stort i år. Dessutom visade ju Johann Smith att han kan passa in mycket bra i Kalmars kvicka forwadslinje med sin speed. Mycket intressant. Men Kalmars trupp är skadekänslig . Skulle spelare som Rydström, Sobralense, Arajuuri eller Tobias Eriksson gå sönder så står vi där med mössan i hand. Dessutom har faktiskt inte sist nämnde, Tobias Eriksson, imponerat lika mycket på mig under försäsongen som under allsvenskan 2009.

Men Nanne pratar om pussel. Att anspassa truppen till underlag, motståndare och annat. Det kanske ger större rotation på startelvan och kan spara redan sarjade kroppar en aning. En annan anledning till mitt positiva kalmartips är att hugade proffsspekulanter kanske håller sig bort från Fredriksskans 2010 och bokar istället hotellrum i Stockholm, Göteborg och Borås. Det kan göra att allsvenskan del 2, efter VM, kan komma att se riktigt bra ut för Nannes gäng. Bäva månde då övriga Sverige.

Elfsborg kommer förstås att finnas med där uppe med sitt starka spelarmaterial och sitt (åsså ett sådant där ord som min pappa aldrig ville att jag skulle säga) konstgräs. Men mindre fokus på Borås Arenas märkliga underlag från övriga lag och Elfsborg kan komma att tappa många poäng på hemmaplan.

BK Häcken tror jag kommer att överraska i år igen. Gerhardssons gubbar har kvar stommen från förra året och har bara kryddat blandningen med ytterligare spelare. Varför skulle det haverera 2010? Kom ihåg den sista träningsmatchen mot Elfsborg i går. 3-0 till Häcken i Borås. Imponerande!

AIK orkar inte mobilisera urkraft ett år till. Dessutom finns ingen som kan nicka in 1-0 segrar när Obolo försvann. Det lär bli många 0-0 matcher i AIKs kolumner 2010. Men visst finns de med där uppe även i år.

Malmö FF pallar inte i år heller.

Helsingborg är seriens mest svårplacerade gäng. En sjundeplats får duga i mitt tips. Men de kan lika väl vara topp 3 när vi summerar säsongen.

BP och Åtvidaberg åker ur och Mjällby, med "Bagarn" Rosengren som sammanfogande länk i försvaret, krigar till sig en kvalplats och får efter kvalet även spela allsvensk fotboll "det välsignade året" 2011.

/Redaktören

1 kommentar:

Stefan Elofsson sa...

Hallå Olle,

du överskattar GAIS, tror du inte det?

Annnars har jag inte så mycket att invända. Mest beroende på att jag är en usel tippare.

/Elofsson