måndag 23 mars 2009

Redaktörens allsvenska tips del 9


Håller Gais rätt kurs 2009?

Allsvenskan 2009 plats 8
Gais

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. Gais
9. Djurgården
10. Örgryte IS
11. Trelleborgs FF
12. Halmstad BK
13. Örebro SK
-------------------------------
14. BK Häcken
-------------------------------
15. Gefle
16. Brommapojkarna

Mycket har hänt i Gais sedan tränare Magnus Pehrson tog färjan över sundet till Danmark och lämnade kvar en klubb med mycket att fundera över. Bland annat frågan: Varför vill ingen stanna i Gais? För vem minns inte när finska Markus Halsti i all hast bara timmar före förra årets allsvenska premiär drog till Malmö. Kris och panik kan tyckas. Nej, ändå inte säger Redaktören.

Gais har gått bra de sista matcherna under försäsongen och börjar hitta rätt med de omkastningar man gjort i laget. Mest anmärkningsvärt? Att lagkapten, Fredrik Lundgren tagit steget ner från mittfältet till mittback. Får man tro lagledningen så lär han spela ordinarie mittback hela säsongen. Antingen med Richard Ekunde, om denne är fit for fight, eller med Andreas Tobiasson. Kenneth Gustavsson och Jonas Lundén tar hand om ytterbacksplatserna i första hand.

Nyförvärvet Mattias Lindström från österrikiska SV Mattersburg (tidigare Helsingborg) kommer givetvis att gå direkt in i startelvan. En kanonvärvning i sista minuten för Gais. Tanken är att skåningen, med bland annat 3 A-landskamper bakom sig, ska ta över Levon Pachajyans plats på högerkanten. På tal om mittfältet så övertygar unge Johan Mårtensson bara mer och mer och kommer med största sannolikhet att ta hand om det centrala mittfältet tillsammans med islänningen Eyolfur Hedinsson.

Gais akilleshäl anfallet då? Än så länge så är det Gais superbrasse Wanderson som stått för det flesta målen trots att han spelar på mittfältet. Nyförvärvet från Carlstad United, Pär Eriksson har gått så där, men börjar hitta rätt. Björn Andersson kämpar med skada och den nye islänningen Gudjon Baldvinsson har inte visat nått direkt. Nej, det är allt jämnt Gais sista tredjedel som kan bli laget fall även 2009. Och hur länge får Gaisbehålla Wanderson?

Ett rejält frågetecken måste också ställas mot nye tränaren Alexander Axén. Vad kan han egentligen utföra som huvudtränare för en allsvensk klubb? En helt ny situation för den sympatiske örebroaren. Pallar han trycket? Vad händer om starten av allsvenskan går käpprätt åt skogen? Inledningen på allsvenskan ser i och för sig överkomlig ut för grönsvart med bland annat två nykomlingsderbyn. Segrar i de två matcherna och Gais lär gå stärkta in i resten av serien. Förluster i samma matcher och... ja, ni fattar va?

Gais har värvat mycket, plockat fram nya unga spelare och ser faktiskt rätt intressanta ut. Och det bästa av allt för föreningen… Ingen tror på dem i år heller Det är där Gais stora chans ligger. Att slå ur underläge och ruska om i etablissemanget. De var nära att skrälla i fjol med många bra och jämna matcher mot topplagen. I år kan det gå vägen att bli topp 8 med en bra start på säsongen 2009.

/Redaktören

1 kommentar:

Anonym sa...

Har du sett att barran tagit efter ditt koncept med allsvensk ranking?