tisdag 31 mars 2009

Redaktörens allsvenska tips del 13


Två av tre är ju i alla fall kvar... än så länge.

Allsvenskan 2009 plats 4
Kalmar FF

1.
2.
3.
4. Kalmar FF
5. Malmö FF
6. Helsingborgs IF
7. Hammarby
8. Gais
9. Djurgården
10. Örgryte IS
11. Trelleborgs FF
12. Halmstad BK
13. Örebro SK
-------------------------------
14. BK Häcken
-------------------------------
15. Gefle
16. Brommapojkarna

Jag vågar inte tippa fjolårsmästarna Kalmar FF bättre än på 4:e plats 2009. Det har tjatats till leda redan i tidningar och på andra bloggar om att målskyttarna Viktor Elm, Patrik Ingelsten och Cesar Santin lämnat laget och att det därför inte finns några målgörare kvar. Jag tror inte att det bara är där problematiken till en nytt SM-guld sitter. Nä, Viktor Elm hade också en annan mycket viktig del i laget. Framspelaren.

Viktors kloka spel på mitten var en av orsakerna till Kalmars framgångar de senaste åren. Med honom försvann en hel del av den ryggrad som vi fotbollsälskare brukar kalla mittfältet. Rasmus i all ära. Men enligt mig har inte Rasmus inte samma höga kvalitet som sin bror…ännu. Ingen annan mittfältare i KFF heller för den delen. Förutom nyförvärvet från Sundsvall, Tobias Eriksson, som jag hoppas löjligt mycket på. Målskyttet tror (och hoppas jag) Daniel Mendes och nye brassen Leandro kan förvalta på ett bra sätt. Tror att bägge två kan växa under magister Nannes utbildning.

Annars är ju i sanningens namn Kalmar FFs trupp i stort den samma som 2008. ”Bagarn” är borta och några till. Men ingen katastrof. Problemet för en allsvensk klubb som tagit SM-guld är ju annars det vanliga. Hur ser truppen ut efter sommaren? Det är där som mycket kommer att avgöras. Försvinner Rasmus Elm och någon till så ser det otroligt tunt och tomt ut i startelvan. Och tyvärr talar väl mycket för att just den tesen inte är särdeles överraskande.

Sedan är jag rätt orolig för KFFs sista utpost, Wastå. Får helt enkelt känslan av att han i år är ett år för gammal för det här. Redan förra säsongen syntes farhågor som dessvärre kan besannas än mer i år. Kalmar skulle nog göra klokt i att se sig om redan nu efter näste man mellan stolparna.

Men, Nanne är kung och landets i särklass bäste tränare. Och får han bara jobba lite i skymundan av det tre topplagen i mitt tips så kan stora under ske. Men det är svårt att fly undan allas ögon när man är svenska mästare. För till sist så är det ju ändå Kalmar FF som i år får leva med den där ofrivilliga pressen. Något som sänkt de flesta mästare genom historien.

Men en fjärde plats ska laget och Nanne hålla för. Trots Svenska Cupen och Champions League-kval och...Gud vet allt.

Läser förresten på Barometern.se att tränarna har sagt sitt på den årliga upptaktsträffen inför allsvenskan. Intressant läsning!

/Redaktören

Inga kommentarer: