fredag 6 mars 2009

Imponerande. Men till vilket pris?



Kalmar FF har visst gjort en vinst på 14,8 miljoner kronor 2008. En bit kvar till Manchester Uniteds nästan sjuka framgångar både ekonomiskt och sportsligt. Eller ska vi säga Sir Alex Fergusons framgångar. Med över 20 år i klubben har "mannen" satt mer än sin egna prägel på detta fantastiska lag. I år kan det dessutom bli 6...ja, ni läste rätt 6 titlar.


Community Shield - är klart
Klubblags-VM - är vunnen
Ligacupen - är redan i hamn
FA-cupen - kvartsfinal mot Fulham på tur
Premier League - Leder med 7 poäng före Chelsea och Liverpool
Champions League - andra kvartsfinalen mot Inter väntar

Hälften av titlarna är alltså i hamn. men det återstår att även vinna de tre största titlarna. Som grym Unitedfan sedan barnsben och Tipsextra så njuter Redaktören förstås varje minut av detta. Den 26 maj 1999 säkrade ju Man Utd den berömda trippeln. Till råga på allt samma dag som min äldsta dotter föddes. Fantastiskt bara det! Nu väntar alltså jakten på det dubbla. Osannolikt helt enkelt. Fast frågan är om det inte är ännu mer osannolikt att det är en och samma tränare som fortfarande hänger med. När hände det sist? Eller snarare, har det hänt förut? Sir Alex måste vara världens mest framgångsrika tränare alla kategorier och en lagbyggare av sällan skådat slag. En i alla samanhang imponerande man.

Men mitt i all tänkbar glädje över att en sexling kan bli verklighet i år så smyger sig en del funderingar också in. Vad säger det om dagens internationella fotboll när ett och samma lag kan kamma hem rubbet? Hur bra är det för fotbollen? Ibland (men bara ibland) kan jag känna mig lite trött på den enorma pengakarusell som fullständigt dominerar den internationella fotbollen. Det är pengar som vi vanliga skattebetalare inte kan drömma om. Det är pengar som skapar sådana sjuka glapp mellan europas fobollsklubbar och skapar sådana fördelar för vissa länder och klubbar att man bara står och gapar. Visst vi får se fantastisk fotboll, men till vilket pris. Dyrare biljetter, större glapp mellan klubb och fans, journalister som knappt får komma in och bevaka tillställningarna och en dryghet från klubbarna som är helt osannolik. Så den moderna fotbollen med flotta TV-avtal har sitt pris. Vackert på planen i 90 minuter men stinker en aning när väl showen är slut.

Då är det ganska skönt att Kalmar FF och Fredriksskans finns. Allt flott är inte gott!

/Redaktören

Inga kommentarer: