tisdag 1 september 2009

Se målen istället för att gnälla


Se slutmålet istället för att bara gnälla på vägen.

Det skälls och det gnälls. Det skriks och det ropas. Men hur befogad är all kritik mot Kalmar FFs ledning när supportrarna nu tvingas se den siste av bröderna Elm lämna föreningen för nya utmaningar och äventyr.

Idag stod det klart att David Elm lämnar Kalmar FF för spel i Premier Leagueklubben Fulham. En klubb som förra säsongen skrällde och slutade sjua ligan. En resa rätt lik den KFF gjort de sista åren. Om än inget guld. Där i den klubben kommer nu David Elm att spela. Inte svårt att förstå om han hakade på den chansen när den väl dök upp även om jag själv förstås sörjer hans flytt. Återstår dock att se hur mycket speltid gossen får.

Kalmar FF har nu tappat tre bröder Elm, Ingelsten, Santin, Ari osv osv. Hade dessa spelare stannat kvar i föreningen hade mycket talat för ett SM-guld även 2009. Men nu är inte Kalmar FF den lilla klubben i de bortglömda delen av Sverige, dit det fortfarande är svårt att ta sig med bil och tåg, längre. Nu är Kalmar FF en maktfaktor inom svensk fotboll och sådana får oftast ögonen på sig av agenter och utländka spekulanter. Viktiga herrar lustiga hattar och med riktigt feta plånböcker i bakfickan.

Kalmar är, och har så varit i några år, inne på en osannolik tripp som ledde till SM-guld 2008. Något som aldrig hänt tidigare i klubbens snart 100-åriga historia. Något klubbledningen och tränarna långsiktikt satsat mot. Men framgång föder krav och det är något som lagets supportrar och kalmarborna i allmänhet har svårt att ha tåamod med. Den här ledningen som ofta kallats "amatörmässig", "klantig", "ute och cyklar", "amatörer" och annat har nu på nytt sett till att Kalmar FF är med och slåss om SM-guldet 2009. Rätt ok va?

Det tar tid att växa in i den allsvenska toppkostymen. På resan är det lätt att en del faller bort (läs Elm), men samtidigt är det minst lika viktigt att bygga för framtiden. En trygg ekonomi, en ny fin arena och nya spelare. Men det gäller också att bygga klokt. Tobias Eriksson är ett utmärkt exempel på att bygga klokt. Daniel mendes ett annat. Relativt billiga spelare som scoutats noga av KFF. För en dag, alla nostalgiker, så kan inte kapten Rydström, Tobias Carlsson, Petter Wastå och de andra som varit med under så många år dra skeppet framåt längre. I ett land så litet som Sverige har inte klubbar råd att köpa in färdiga toppspelare samtidigt som man ska ro ett arenaprojekt i hamn.

Så stilla er alla gnällspikar! Även om Kalmar FF inte fick ut maximala pengar för bröderna Elm så är Fotbolls Föreningen idag rätt rik och har det gott ställt. Något som är enormt viktigt för att överleva i dagens lågkonjunktur. Eller vill ni hellre se häftiga nyförvärv som Rami Shaaban i Hammarby eller Djurgårdens alla värvningar. Två föreningar som idag har underskott i mångmiljonklassen och knappt överlever varken sportsligt och ekonomiskt. Malmö FF då, säger någon. Jovars, ny fin arena, stjärnor i laget, men också en tabellplacering som säger en del om hur det står till där.

Nej, sluta se bakåt och gnälla. Vänd på steken och se möjligheter istället. Möjligheter som så småningom kommer att ge Kalmar FF fortsatta framgångar i det spel som kallas fotboll.
Herregud! Vi har ju Nanne ju...

/Redaktören

6 kommentarer:

Owe sa...

Instämmer det gäller att försöka hitta en balans så att vi hinnaer scouta nya spelare, skola in och att verkligen ge unga spelare som vill satsa det lilla extra för att gå chansen att spela och utvecklas i representationslaget vi har ett antal som jag tror har rätt potienial Markus Thorbjörnsson, Petter Lennartsson, Erik Israelsson, Robin Östlind m.m. de nya skall våga ta plats.

Det viktiga är att se möjligheterna som ger lösningarna.

Jag tror att det är viktigt att ge styrelsen arbetsro för att de tillsammans skall ges möjlighet att skapa en bra artetsmiljö för hela Kalmar FF familjen.

Redaktören sa...

Owe: Så sant!
Det måste i rimlighetens namn finnas lite balans i allt gnäll.

En jävla smartskalle sa...

Vad är det som säger att vi kommer ha Nanne som tränare om ett år eller två? Han kanske hellre vill träna FC Köpenhamn eller rentav det svenska landslaget?

Mats sa...

Men alla som håller på med andra sporter än fotboll i Kalmar, då?
KFF får ojämförligt störst bidrag och annan uppbackning av kommunen. Ska inte en förening vara självbärande, sånär som på ett föreningsbidrag som fördelas med samma antal kronor, baserat på antal medlemmar?
Att sedan KFF nu fått pengar på andra sätt till att bygga arenan tycker jag är bra, arenan behövs för KFF. Den saknar dock betydelse för ex Kalmar Kanotklubb.
Kontentan i mitt resonemang är alltså att en förening ska inte gynnas på bekostnad av andra, och man ska vara väldigt restriktiv och återhållsam med kommunens skatteintäkter.

Redaktören sa...

Landslaget vore ju i och för sig festligt, men den platsen är vigd för U-21 landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson tror jag.

Mats: Kalmar FF har nog på egen hand gjort mer än alla andra föreningar tillsammans för stan. Ge dem därför vad de vill ha :)

Mats sa...

Det handlar inte om att den som har gjort mest ska få mest pengar av kommunala medel. Varje förening ska få lika mycket bidrag, räknat per medlem. Föreningen måste sedan bära sig själv, med egna medel. Vill KFF bygga en ny bollplan så ska de göra det, men inte med skattemedel. De har gott om pengar själva. Hur mycket de vill lägga på en ny lekplats bestämmer de själva, annars har vi snart bara ytterligare en girig förening i konkurs.