måndag 3 november 2008

Broakullasönerna



Igår fick de tre bröderna Elm sina rättvisa hyllningar av tillresta supportrar från Broakulla. Ett 70-tal Broakullainevånare hade tagit sig hela vägen till Fredriksskans för att vifta med vimplar, tuta i trumpeter och heja fram bygdens söner till ett SM-guld.
- Det måste vara tomt hemma i byn, säger Rasmus med ett leende.
- Ja, alla under 80 var väl här, tillägger Viktor.

Det var fotbollsföreningen som tillsammans med Samhällsföreningen bestämde att de skulle hylla bygdens tre söner genom att hyra en buss. Men vad är det egentligen för ställe som dessa tre fotbollsikoner är födda på och kommer ifrån?

Broakulla, med sina cirka 500 innevånare ligger mitt i Vilhelm Mobergs utvandrarbygd, bara några kilometer från Kristinas Duvemåla. Ortens tre stora företag är Johansfors Glasbruk, som numera är norskägt, sågverket Jarl Trä AB och plastfabriken AMB. Det finns en mataffär, en skola och en bensinmack på orten också. Sörre än så blir det inte.


Bruksgatan i Broakulla

Alla tre bröderna har fått sin fotbollsfostran i ortens idrottsförening Johansfors IF.
"För att hitta hit med din GPS mottagare slå in följande koordinater:Lat: N 56º 41' 42.55"Long: E 15º 32' 40.78", står det att läsa på klubbens hemsida. Inte helt lätt med andra ord.

I år tilldelades dessutom bröderna Elm det ärofyllda priset: Johansfors IFs uppmuntringspris. Ett pris som delas ut varje år till en ungdom eller äldre inom föreningen som styrelsen tycker har gjort nåt positivt,bra, stora framsteg eller bara så enkelt som att vara en sann vän och en god lagkompis.

För cirka tio år sedan kom kriserna tätt i Broakulla/Johansfors. Glasbruket lades ner, företaget AMB hade gjort konkurs och var under omdaning, sågen brann upp och bostadsrätts-föreningen brakade ihop. I dag är situationen i Broakulla /Johansfors försiktigt optimistisk vad gäller nyinflyttning till orten. Skolan byggs ut och man stoltserar med nyuppförd sporthall också. Sågverket Jarl-Trä, Johansfors Glasbruk och AMB blomstrar. Tron på en framtid för bygden lever stark!


Glasbruket i Broakulla

Kanske mycket beroende på Broakulla samhällsförening som bildades mitt i västa krisen 1992. Föreningen ordnade en festlig marknad samma år på Kristi Himmelsfärdsdag. Den ordnas ännu. Numera omfattar de gemenskapsfrämjande aktiviteterna också hyttsill, ärt- soppfest, julgransplundring, kräftskiva, bingo och pubkvällar. Åsså kan man fiska regnbågsforeller i dammarna. Festligt värre med andra ord!

Men festligast är nog ändå att det var här som David, Viktor och Rasmus växte upp till något så stort att bygdens innevånare nog inte fattat det än idag. Nästa säsong lär det bli längre bussresor för folket i byn. Ända till Holland går resan om man vill se Viktor Elm spela boll. Å det vill man väl!!!

/Redaktören

Ps. Vill du höra och lära känna Broakulla ännu mer rekomenderar jag följande
Sveriges Radioinslag:


Inga kommentarer: