lördag 15 november 2008

Ute i bushen


Tuffa tag i skogarna kring Vimmerby.

Redaktören har tagit på sig stövlar och termobyxor för att bege sig ut i skogarna kring Vimmerby för att bevaka den 83:e upplagan av Novemberkåsan för SVT:s räkning. Ett äventyr väl värt tidig morgon och så småning om målgång efter klockan tre i natt.

Förra året startade 68 förare "kåsan", men bara 16 av dem kom i mål. Det här är ingen vanlig motorcykeltävling. Det här är ett kraftprov på totalt 30 mils körning. Det här är helt enkelt världens tuffaste enduro- och motorcykeltävling alla kategorier. Ordet Enduro är en spansk och italiensk form av det engelska ordet endurance, som betyder uthållighet. Och uthållighet är vad det här handlar om. Här gäller det att vara iskall och inte ödsla alla krafter i början av racet. Här gäller det att spara på både material och krafter till nattetapperna. Det är då männen sållas från pojkarna.

Har just varit ute på den fem inledande specialsträckorna i dagsljus. Nu återstår 20 specialsträckor innan en vinnare kan koras. Ute i skogen snackas det inte bara om att vinna. Nä, här pratas det minst lika mycket om att komma i mål över huvud taget. Har redan mött en gammal förare som gjort åtskilliga "kåsor" unde 60- och 70-talet. Lars-Erik Johansson, som han heter, berättade glatt om att han tagit sig i mål 13 gånger. Att hans bästa placering genom åren var en andra plats 1969 bakom Ingemar Österberg var liksom inte lika viktigt.

Tuffa killar, tuffa förhållanden och tufft att få vara med om en sådan här klassiker.
Nu är det dags att ladda för nattens avgörande etapper i skogen. Mörkt, kallt, men ändå gött på något vis.


/Redaktören

Inga kommentarer: